Etnosoi! tarjoilee laajan kattauksen perinne- ja maailmanmusiikkia

Dizu Plaatjes © B Chuan Photography

Kolmaskymmenes Etnosoi!-festivaali käynnistyy tänään ja kestää marraskuun 17. päivään saakka, tarjoten 19 konserttia esiintyjiltä ympäri maailman.

Ulkomaisia vierailijoita ovat eteläafrikkalainen laulaja ja multi-instrumentalisti Dizu Plaatjies yhdessä Ibuyambo-yhtyeen kanssa; bluesista, kreolimusiikista ja oldtime-jazzista ammentava laulaja-kielisoittaja LeylaMcCalla; sekä loppuunmyydyssä konsertissa esiintyvä legendaarinen tuvalainen kurkkulauluyhtye Huun-Huur Tu.

Muissa konserteissa mm. juhlitaan kansanmuusikko ja professori emeritus Heikki Laitisen 75-vuotispäiviä, arabialaisen klassisen musiikin ja kansanmusiikin yhtyeen Al-Teslimin 30-vuotista uraa, kuullaan Anna Murtolan flamencoa ja Vildá-yhtyeen joikua Ääniä pohjoisesta -konsertissa sekä kuullaan mustalaismusiikin orkesteri MUMO:a. Myös Tampereen Kulttuuritalo Laikussa on oma Etnosoi!-kokonaisuutensa 17.11.

Festivaalilla on oma erityisyhteistyö Pasilan kirjaston juhlaviikon kanssa, ja kirjastossa nähdään ja kuullaan Katariina Lillqvistin romanikulttuuria käsittelevä animaatiosarja, pidetään laulavaa kielikahvilaa vieraanaan mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors ja mennään matkalle länsiafrikkalaiseen kylään tanssija Sibiry Konatén ja muusikko-laulaja Macoumba Ndiayen mukana. Lisäksi ohjelmassa on taiteilijatapaamisia, konferenssi Music and the Sacred sekä bulgarialaisen laulun työpaja.

Koko ohjelma Etnosoin verkkosivuilla.

Etnosoi!:n järjestää Maailman musiikin keskus. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Taiteen edistämiskeskus, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen.

Korjattu 5.11.2018: Heikki Laitinen täyttää tänä vuonna 75 vuotta, ei 70.