Einojuhani Rautavaara on kuollut

Rautavaara_Heikki_Tuuli
Einojuhani Rautavaara. Kuva: Heikki Tuuli

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara on kuollut. Rautavaara kuoli Helsingissä 27. heinäkuuta kaatumista seuranneen leikkauksen komplikaatioihin. Hän oli syntynyt 8. lokakuuta 1928 Helsingissä ja oli kuollessaan 87-vuotias.

Einojuhani Rautavaara oli yksi arvostetuimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaissäveltäjistä, joka aloitti työnsä uusklassismin puolella, mutta lipui hiljalleen kohti romantiikkaa. Maailmanmaineeseen hän nousi, kun hänen seitsemäs sinfoniansa Angel of Light tuli 1990-luvulla tunnetuksi ja haltioituneet kriitikot vertasivat häntä Sibeliukseen.

Rautavaaran sävellystyö on laaja ja käsittää muun muassa kahdeksan sinfoniaa, monia konserttoja, vokaali- ja kamarimusiikkia, sooloteoksia sekä kansainvälisesti paljon esitettyjä oopperoita. Hänen eniten esitetty teoksensa on Cantus Arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille. Lintujen äänet säveltäjä nauhoitti itse Limingan soilla. Rautavaaran musiikkia on myös kuultu muun muassa Terrence Malickin ja Aki Kaurismäen elokuvissa.