Ed Partyka valittu UMOn taiteelliseksi johtajaksi

Ed Partyka on UMOn uusi taiteellinen johtaja. Kuvalähde: UMO Jazz Orchestra

UMO Jazz Orchestran uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu Edward (Ed) A. Partyka. 51-vuotias yhdysvaltalainen on asunut ja työskennellyt Euroopassa viimeiset 30 vuotta ja saapuu Suomeen Itävallasta. Partykan sopimuskausi kattaa vuodet 2020–2021 sekä option vuodesta 2022, ja hän aloittaa työskentelynsä keväällä 2019. Sopimukseen kuuluu 10 vuosittaisen konserttiviikon suunnittelu ja johtaminen.

Partyka on työskennellyt mm. saksalaisten hr-Bigbandin ja NDR Bigbandin sekä Wienin ja Zurichin jazzorkesterien kanssa sekä tehnyt yhteistyötä mm. Bob Brookmeyerin, Carla Bleyn, Robben Fordin – ja suomalaisen Sunrise Avenuen – kanssa sekä johtaa omaa orkesteriaan Ed Partyka Jazz Orchestraa. Tällä hetkellä hän toimii Grazin yliopiston jazzosaston johtajana ja opettaa säveltämistä Luzernin ammattikorkeakoulussa Sveitsissä.

“Ed Partykan valintaan vaikutti ennen kaikkea hänen kokemuksensa taiteellisesti korkeatasoisten ohjelmistojen suunnittelusta ja orkesterien johtamisesta vastaavissa organisaatioissa Keski-Euroopassa. Partykalla on ymmärrystä UMOn kaltaisen julkisen toimijan rahoituksesta ja roolista, ja hän näkee taiteellisen ja kaupallisen tasapainon merkityksen. Hänellä on taustansa takia erinomaiset ja tuoreet kontaktit sekä eurooppalaiseen että amerikkalaiseen jazzkenttään”, kertoo orkesterin tiedotteessa UMO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Toni Paussu.

“Odotan innokkaana työskentelyä maailman parhaimmistoon kuuluvan jazzorkesterin kanssa. Teen parhaani jatkaakseni UMOn hienoa, pitkää tarinaa ja nostaakseni sen uuteen loistoon tuoreiden ideoiden ja uusien vaikutteiden myötä. Suomalaisen jazzkentän yhteistyön lisäksi pidän tärkeänä yhteyden tiivistämistä muihin eurooppalaisiin isoihin jazzorkestereihin. Jazzin amerikkalaisia juuria ei toki saa unohtaa, mutta haluan nostaa esille myös jazzin tuoreempia virtauksia”, Partyka lausuu.

UMOn – joka pian laajentaa nimensä UMO Helsinki Jazz Orchestraksi – taiteelliseksi partneriksi vuosille 2020–2021 on puolestaan valittu säveltäjä, pianisti, orkesterinjohtaja Guillermo Klein, 49. Buenos Airesissa syntynyt ja New Yorkissa asuva Klein on tehnyt yhteistyötä useiden isojen orkesterien, kuten hr-Bigbandin ja Metropole Orchestran kanssa. Hän johtaa myös omaa isoa Los Guachos -orkesteriaan. Kleinin sopimukseen kuuluu 4 vuotuista konserttia.