Dutoit kiistää syytteet – uutta ahdisteluväitettä tutkitaan

© Alex Brandon / Associated Press file

Ahdisteluväitteet nostaneet naiset ovat kertoneet syistään tuoda asia julkisuuteen.

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty kapellimestari Charles Dutoit on julkaissut virallisen tiedotteen, jossa hän kiistää kaikki häntä vastaan nostetut syytteet. Samalla uutta ahdisteluväitettä tutkitaan parhaillaan.

”Minua kohtaan nostetut syytteet ovat yhtä järkyttäviä minulle kuin ne ovat ystävilleni ja kollegoilleni. En tunnista sitä miestä tai tekoja, joita media on kuvaillut”, Dutoit kertoo tiedotteessa.

”Epävirallinen fyysinen kontakti on ystävyyden eleenä tavallinen taidemaailmassa, eikä näissä vakavissa syytöksissä, jotka pitävät sisällään pakon ja pakotetun fyysisen kontaktin, ole totuusperustaa. Uskon, että tässä ilmapiirissä mediasyytökset vakavasta fyysisestä hyväksikäytöstä eivät auta yhteiskuntaa saamaan näitä asioita kuriin kunnolla, jos väitteet eivät ole totta.”

Kaikki neljä naista, jotka toivat ensimmäisinä ahdisteluväitteet julkisuuteen ovat kertoneet, etteivät he jättäneet ahdisteluiden jälkeen virallisia valituksia, koska he olivat nuoria ja Dutoit oli maestro. Yksi heistä, nyt 61-vuotias, kaksi Grammya voittanut sopraano Sylvia McNair oli tapahtuma-aikaan vuonna 1985 vielä uransa alussa.

”En koskaan mennyt poliisin enkä seurueen johdon puheille. Kuten kaikki muut, käänsin pääni pois. Mutta nyt on aika puhua”, McNair kertoi Associated Press -uutistoimistolle (AP).

Ahdisteluväitteet julki tuoneet naiset kertoivat AP:lle inspiroituneensa naisista, jotka ovat tänä syksynä tuoneet seksuaalisia väärinkäytöksiä esiin Hollywoodissa, politiikassa, mediassa ja muilla aloilla. He kokivat lopulta voimaantuneensa kertomaan tapahtumista, kun Metropolitan Opera erotti James Levinen ahdistelusyytösten vuoksi.

Dutoitia vastaan on nostettu myös uusi syyte. Montréal Orchestra Symphoniquen naispuolinen muusikko syyttää Dutoitia seksuaalisesta häirinnästä ja on tehnyt siitä orkesterin johdolle valituksen. Orkesteri on ilmoittanut tutkivansa syytteet. Dutoit johti Montrealin orkesteria vuosina 1977–2002.

Myös Philadelphian orkesteriyhdistys (Philadelphia Orchestra Association) on poistanut Dutoitilta hänelle antamansa kunniakapellimestarin arvonimen. Orkesterin entinen johtaja Joe Kluger on kertonut uutistoimisto AP:lle jättäneensä Dutoitin kahdesti valitsematta orkesterin taiteellisen johtajan tehtävään vuosina 1989–2005. Syynä oli tämän maine ”kovana flirttailijana”.

”Muistan kehoittaneeni henkilökuntaa olemaan varovainen hänen seurassaan ja rohkaisseeni heitä ilmoittamaan kaikesta epäsopivasta käytöksestä heti”, Kluger kertoi AP:lle. Kluger ei silti kertomansa mukaan koskaan kuullut varsinaista seksuaalista ahdistelua tapahtuneen Dutoitin toimesta.

Myös Lontoon Royal Philharmonic Orchestra on ilmoittanut toistaiseksi korvanneensa Dutoitin, joka on ehtinyt toimia orkesterin taiteellisena johtajana jo kymmenisen vuotta. Orkesteria johtaa sen USA:n kiertueella tammikuussa Utah Symphonyn taiteellinen johtaja Thierry Fischer. Orkesteri on ilmoittanut tiedotteessaan ottavansa syytökset vakavasti, mutta myös korostanut, että Dutoitille täytyy antaa reilu mahdollisuus puolustaa itseään syytöksiltä oikeusteitse.

New Yorkin filharmonikot on puolestaan ilmoittanut kapellimestari Joshua Weilersteinin korvaavan Dutoitin orkesterin tulevissa konserteissa 17.–20. tammikuuta.

Lisää aiheesta:

Jo toista huippukapellimestaria syytetään ahdistelusta