Dalia Stasevska nimetty BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi

© Jarmo Katila

Suomalaiskapellimestari Dalia Stasevska on nimetty Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sinfoniaorkesterin uudeksi päävierailijaksi. Hän on historian toinen suomalainen orkesterin kapellimestariryhmässä, johon tällä hetkellä kuuluvat myös ylikapellimestari Sakari Oramo, kunniakapellimestari Sir Andrew Davis ja Günter Wand Conducting Chair -paikkaa pitävä Semjon Bytškov.

Stasevska (s. 1984) debytoi BBC:n sinfoniaorkesterin johdossa viime kaudella ja on kuluvalla kaudella johtanut kaksi orkesterin studiokonserttia Lontoossa. Kaudella 2017–2018 hän johti myös BBC:n Walesin kansallista orkesteria, Göteborgin sinfoniaorkesteria, Kölnin Gürzenich-orkesteria, Opera North –orkesteria, Lyonin kansallisorkesteria, Oslon filharmonista orkesteria ja Ruotsin radion sinfoniaorkesteria. Joulukuussa 2018 hän johti Tukholman kuninkaallista filharmonista orkesteria Nobel-palkintoseremoniassa. Kaudella 2018–2019 Stasevska on debytoinut lontoolaisen Philharmonia-orkesterin sekä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa, ja keväällä 2019 hän johtaa Mozartin Don Giovannin Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa.

“BBC:n sinfoniaorkesteri on erittäin innostava ja energinen orkesteri, jonka soinnissa on valtava määrä eri värejä. Odotan innolla sitä, että saan työskennellä orkesterin kanssa seuraavat vuodet monipuolisten ohjelmistojen parissa”, kommentoi Stasevska orkesterin tiedotteessa.