50. Pohjoismaiset musiikkipäivät saapuvat loppuviikoksi Helsinkiin

defunensemble © Ville Mattila

Pohjoismaiset musiikkipäivät (Nordiska musikdagar, Nordic Music Days) käynnistyvät Helsingissä huomenna 7. marraskuuta ja jatkuvat lauantaihin 10. marraskuuta saakka. Tapahtuma käsittää 10 konserttia, joissa kuullaan teoksia yli 40 aikamme säveltäjältä, sekä neljä ääni-installaatiota ja kolme keskustelutilaistuutta. Tämän vuoden teemana on Diversity is Unity.

Keskiviikkona Klaus Mäkelä johtaa Helsingin kaupunginorkesteria avajaiskonsertissa, ja illan päättää Liberty Ship -jazzyhtye G Livelabissa. Torstaina kuullaan pienkokoonpanojen teoksia ja Helsingin Kamarikuoron esittämiä nykysävellyksiä Amos Rex -taidemuseossa sekä defunensemblen konsertti G Livelabissa. Perjantaina Avanti sekä Zagros Ensemble esiintyvät kumpikin omassa konsertissaan Temppeliaukion kirkossa, ja ilta päättyy G Livelabissa Freaky Friday -konserttiin. Lauantaina ohjelma siirtyy Suvilahden Tiivistämöön, jossa on alkuillasta Uusinta Ensemblen konsertti ja myöhemmin ruotsalaisen Anekdoten-progeyhtyeen keikka lämmittelijänään suomalainen Jeavestone.

Vuonna 1888 perustettu tapahtuma on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista musiikkifestivaaleista. Sen ylläpidosta vastaa Pohjoismainen säveltäjäneuvosto NKR, ja jokaisella neuvoston viidellä jäsenmaalla on vuorovuosin järjestämisvastuu. Suomeen Pohjoismaiset musiikkipäivät saapuvat 12. kerran. Viimeksi ne järjestettiin Suomessa vuonna 2013. Taiteellisena johtajana ja ohjelmakuraattorina toimii säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.