100-vuotiasta Suomea juhlitaan musikaalisen monipuolisesti

Keräsimme muutamia itsenäisyyspäivän ja sen aaton musikaalisia tapahtumia.

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. perinteiselle Kuorojen kierrokselle Helsinkiin kokoontuu yli 300 laulajaa 18 kuorosta. Kuorot esittävät yhteislauluna Maamme-laulun ja Finlandia-hymnin klo 18.30 Runebergin patsaan luona Esplanadin puistossa, johtajanaan Marjukka Riihimäki. Sen jälkeen kuorot kiertävät Helsingin keskustan ulkopaikkoja ja ravintoloita. Viimeiset esitykset alkavat klo 21.30.

Kansallisooppera ja -baletti kutsuu kaikki mukaan juhlimaan Suomea kanssaan. Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. kotikatsomoista voi seurata Suomi juhlii! -konserttia klo 18.25 alkaen. Solisteina kuullaan Camilla Nylundia, Tommi Hakalaa ja Mika Pohjosta. Suomalaisen musiikin konsertin johtaa Pietari Inkinen ja baletti tarjoaa mukana esityksiä mm. Seitsemän veljestä -baletista. Ennen klo 19 alkavaa konserttia nähdään ennakkokeskustelu, jossa keskustelevat Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, Oopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen ja historiantutkija Tuomas Heikkilä. Konsertin voi katsoa suorana lähetyksenä täältä.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. videoilla kuuluu suomalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden laulama Maa on niin kaunis -joululaulu ympäri maailman. Tuomo Mannisen ideoima teos kuuluu tämän 100 Finns -videoinstallaatioon, joka esitetään eri puolin maailmaa yhteensä 25 paikassa. Kaikki videot alkavat pyöriä itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 16.00 GMT eli klo 18 Suomen aikaa. Video esitetään yhtäaikaa gallerioissa, museoissa ja kulttuuri-instituuteissa mm. Johannesburgissa, Huippuvuorilla, Myanmarissa, Mexico Cityssä ja Buenos Airesissa. Teos on osa Vapaaehtoinen 2017 -hanketta.

Lisäys 5.12.: Uutiseen lisättiin, että Tuomo Mannisen videoteoksessa laulavat suomalaiset vapaaehtoistyöntekijät ja että teos on osa Vapaaehtoinen 2017 -hanketta.