Von Bingeniä ja burleskia: esittelyssä Ave Virgo, Ave Vos

© Gustav Larsson

Keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin laaja kattaus Neitsyt Marialle omistettua musiikkia tuo helposti mielikuvan ruumiiseen ja sen haluihin kielteisesti suhtautuvasta aikakaudesta ja aihepiiristä. Juuri siksi Detritus-yhtye haluaa yhdistää siihen ronskin ja häpeilemättömän burleskitaiteen.

Vanhan musiikin yhtye Detrituksen 8. ja 9.9. Helsingissä toteutettavat Ave Virgo, Ave Vos –performanssit koostuvat Maria –aiheisiin rukouksiin ja antifoneihin sävelletyistä lauluista, johon taiteilijanimellä Armi von Vep tunnettava burleskiesiintyjä on yhdistänyt neljä omaa numeroaan. Varsinaisten esitysten jälkeen on molempina iltoina keskustelutilaisuus esityksen herättämistä ajatuksista ja tunteista sekä koko projektista. Koneen säätiön tukemaan kokonaisuuteen kuuluu lisäksi vierailijakirjoittajien esseitä sisältävä blogi sekä sosiaalisen median tiedotuskanavat.

Projekti lähti liikkeelle yhtyeen aloitteesta, ja Armi von Vep pyydettiin aikaisessa vaiheessa mukaan. ”[Yhtyeen perustajat] Kaisamaija Uljas ja Milla Mäkinen olivat nähneet minun esiintyvän Savoy-teatterissa kabareebändin kanssa, ja olivat tykänneet”, kertoo von Vep.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Santeri Kaipiainen

Ave Virgo, Ave Vos Teatteri Universumissa, Helsingissä 8. ja 9.9. klo 18

https://avevirgoavevos.tumblr.com/