Uusi festivaali Lapissa matkaa vastavirtaan

Maisema Tornionjokilaaksosta. © Jaakko Alatalo

Väyläfestivaali on uusi ”matkustava tapahtuma”, joka levittäytyy Tornionjokilaakson kyliin rajan molemmin puolin.

Etelä-Suomi tuntuu usein Lappiin verrattuna olevan festivaaleja pullollaan. Väyläfestivaalin taiteellisen työryhmän puheenjohtaja Paavali Jumppanen ei osaa sanoa, oliko pohjoisen alueella uudelle festivaalille tarvetta, mutta tilaa ja hyväksyntää sille tuntui olevan.

”Itseasiassa Tornionjokilaakso on varsin asuttu ja kulttuuririkas, mutta Länsi-Lapissa ei ole ehkä aiemmin ollut näin isoa ja monipuolista taidefestivaalia. Olemme saaneet alueelta hyvin tukijoita, sillä siellä väylän kulttuurisen rikkauden selittäminen ei ole ollut edes tarpeellista. Tornionjokilaaksolainen identiteetti ja tietoisuus kulttuuristaan on niin vahva.”

16.–24.6. ensi kertaa järjestettävä Väyläfestivaali on Tornionjokilaaksossa tapahtuva monitaiteellinen kulttuuritapahtuma, jolla on erikoinen idea ”matkustavana festivaalina”.

”Se on jokimatka ylös väylän vartta. Nimi tulee siitä, että paikalliset kutsuvat Tornionjokea, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajalla väyläksi. Tapahtuma ajoittuu juhannuksen alle eli samaan aikaan kuin lohen nousu joessa. Menemme samaan tahtiin niiden kanssa ylävirtaan reilun 300 kilometrin matkan.”

Festivaalin konsertit ja tapahtumat pidetään kummankin puolen jokea ja rajaa, sekä Ruotsissa että Suomessa. Tekijät ovat hyvin tietoisia tapahtuman ”pohjoisesta ulottuvuudesta”, kertoo Jumppanen.

”Esiintyjät tulevat vain kolmesta pohjoismaasta: Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi