Tomomi Adachi: Liike on äänen jatke

 

Tomomi Adachi ja Petri Kumela esiintymässä Viitasaarella 4.7.2018. © Santtu Paananen

 

Tomomi Adachi on taiteilija, jonka työssä kiteytyy osa musiikin ja kehollisuuden viime vuosina paljon tutkittua suhdetta. Vuonna 1972 syntynyt japanilainen on taidekoulujen sijaan opiskellut filosofiaa ja estetiikkaa, ja toimii säveltäjänä, esiintyjänä, äänirunoilijana, installaatiotaiteilijana ja välillä myös teatteriohjaajana. Rondo tapasi Adachin Viitasaarella, jonne monitoimimies saapui Musiikin aika –nykymusiikkifestivaaleille sekä esiintyjän että improvisaatiokurssin ohjaajan roolissa.

”Toteutan kurssin yhteistyössä pitkäaikaisen yhteistyökumppanini Jennifer Walshen kanssa. Aluksi keskityimme paljon ihmisääneen, mutta kiinnostuimme molemmat myös musiikkiesityksen visuaalisesta elementistä, joten siitä on tullut olennainen osa kurssiakin.”, Adachi kertoo. Yhdeksän oppilaan improvisaatiokurssi keskittyy soittimilla ja etenkin ihmisäänellä tehtävän improvisaation fyysisiin, spatiaalisiin ja jopa rajatiedollisiin ominaisuuksiin.

”Tämä kurssi laajentaa ajatusta eleen ja äänen suhteesta. Onhan jokaisella sekä keho että ääni, joten jokainen voi rakentaa aivan omanlaisensa ilmaisutekniikan. Teimme aluksi paljon imitaatiota, mutta pyrimme rakentamaan jokaiselle yksilöllisen äänen. Annan pari esimerkkiä: eräässä harjoitteessa pyrimme tietoisesti erottamaan toisistaan äänen ja fyysiset eleet. Toisessa harjoittelimme kommunikointia ilman tunnistettavaa kieltä.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Santeri Kaipiainen

Tomomi Adachin ja Jennifer Walshen Duo Improvisation -konsertti Viitasaaren teatterissa su 8.7. klo 21:30. Adachin improvisaatiokurssin loppukonsertti ma 9.7. klo 13:30.