”Sieluani en myy”

Pekka Toivonen © Matti Tanskanen

Pekka Toivonen, nelivärijousikvarteton säveltäjä inhoaa kaiken teorisointia ja rakastaa musiikin mystisyyttä. Täyskäännöksen graafikon alalta musiikkiin tehnyt uusi tulokas opiskeli sitä ”periaatteessa ei missään”.

Kun graafinen suunnittelija Pekka Toivonen valittiin Vuoden graafikoksi 2016, hän kävi muutosta läpi urassaan ja elämässään. Toivonen oli saanut paljon mainetta graafisen alan ”rokkistarana”, mutta sielullisesti hän oli lopettanut ammattinsa jo vuotta aiemmin.

”Mulla oli mitta tullut täyteen. Ei ollut oikein enää mitään kiviä käännettävänä. Panostin kuvapuolelle 15 vuotta ja sitten tajusin, että oliko se nyt järkevää, koska toinen juttu vetää enemmän.”

Nykyään Toivonen on pianisti, säveltäjä ja tuottaja, joka yhdistää mielellään eri taidelajeja. Graafikon työ on hänestä aina ollut kaupallinen ammatti, jolla oli vaikeaa ”vääntää taidepuolta maksimiin”.

”Nyt musiikin suhteen olen aika tarkkana, ettei se ole myytävänä. Sieluani en anna koskaan.”

Taidemusiikin säveltäjänä Toivonen on kuitenkin epätyypillinen tapaus. Musiikkia hän on opiskellut omien sanojensa mukaan ”periaatteessa ei missään”.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi