Rondon kyselyn tulokset: Seksuaalinen häirintä ollut musiikin alalla yleistä

Fyysistä ja sanallista, kourimista, huutelua, epäasiallisia kommentteja ja jopa vakavia rikoksia. Rondon kyselyn tulokset ovat karua luettavaa.

Joulukuun alussa Rondo kysyi musiikin alan ihmisiltä ja harrastajilta, ovatko he kokeneet työssään tai opinnoissaan seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Kyselyn tekemiseen vaikutti viime syksynä jyllännyt Me too -kampanja, joka on tuonut seksuaalisen häirinnän ongelman myös musiikin alalla monien tietoisuuteen. Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kehittämispäällikkö Riitta Silver on myös huomannut kampanjan vaikutukset työssään.

”Kuluneen syksyn aikana etenkin oikeudelliseen neuvontaan on tullut aiempaa enemmän yhteydenottoja, jotka ovat koskeneet oppilaitoksissa tai työpaikoilla tapahtuneita ikäviä asioita. Monen henkilön kohdalla seksuaalinen häirintä tai seksuaalinen ahdistelu on jatkunut vuosiakin, eikä siihen ole puututtu mitenkään.”

Monille seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun määritelmät eivät ole täysin selviä. Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan tasa-arvolaissa (7 §) sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Se ei edellytä fyysistä kontaktia. Se ei ole flirttailua.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Raiskauskriisikeskus Tukinainen, maksuttomat puhelinpäivystykset:
Kriisipäivystys 0800-97899 ma-to 9-15, la-su 15-21
Juristipäivystys 0800-97895 ma-to 13-15

Nettitukinainen.fi
Senjanetti.fi
www.tukinainen.fi