Nuoriso-orkesterit kurimuksessa

Jonathan Roozeman esiintyi Jean Sibelius Orkesterin solistina Musiikkitalossa lokakuussa 2013. © Heikki Tuuli

Nuorten valtakunnalliset sinfoniaorkesterit ovat viime vuosina saaneet kylmää kyytiä: julkiset tuet ovat pienentyneet, sponsoria ei löydy. Vaikeneeko nuorten yhteissoitto lopulta kokonaan?

Jean Sibelius Orkesteri menetti sponsorinsa ja keskeytti toimintansa. Vuosittain Orivedellä järjestettävä Nuorten orkesterikurssi uhkasi viime vuonna kaatua valtiontuen leikkauksiin. Taideyliopisto tekee yhä yhteistyötä Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa orkesteriakatemiallaan, mutta koulutus ei ole avoinna muille kuin Sibelius-Akatemian orkesterisoitin-, sävellys- ja kapellimestariopiskelijoille.

Sinfoniaorkesteri Vivo on Suomen ainoa jäljellä oleva, periodeittain orkesterikoulutusta järjestävä, oppilaitosten ulkopuolella toimiva orkesteri. Orkesteri on toiminut yli 30 vuotta nuorten soittajien kouluttajana, ja tuottanut arviolta noin 200 musiikin ammattilaista Suomeen ja maailmalle. Vivo on soittanut yhdessä joka vuosi muutaman periodin verran.

Nyt toiminta on kaatumassa tukien loppumiseen.

”Noin 90-luvun puolivälistä lähtien Vivo on saanut perusrahoituksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Nyt laki muuttui, ja siksi emme ole enää hakukelpoisia”, kertoo Tapio Lokki, Sinfoniaorkesteri Vivon tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Muuttuneen Nuorisolain mukaan sinfoniaorkesterin toiminta ei enää kuulu nuorisotyön tuen piiriin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi