Naiseuden ihanuus ja vaikeus

Akademiska Damkören Lyran, kuva Cata Portin
Lyran naiseuden äärellä. Kuva: Cata Portin

Det är mycket svårt att vara kvinna. Hänen mittansa ovat S 36 pituus 170, D-kupit.” Teos Låt mig vara – Anna mun olla, osa VII: Naisena olemisen vaikeus

Mitä on naisen elämä? Kauneutta, aistillisuutta vai neutrina olemista? Kiusaamista, ulkonäköpaineita, sisimpiä ajatuksia? Ruotsinkielinen Akademiska Damkören Lyran juhlii kypsän naisen 70 vuottaan juhlakonsertissa 16.4. julkistaen samalla Minna Leinosen kaksikielisen naiskuoroteoksen Låt mig vara – Anna mun olla.

Leinosen poikkitaiteellinen teos on samalla kunnianosoitus nykynaiselle, samalla naisen roolit kyseenalaistava teos. Kantaesitys tuo nähtäväksi ja kuultavaksi muun muassa haavoittuvuutta, muotinäytöksen, jumppaa, suhisevaa juorua ja voimaa antavan Anna mun olla sellainen kuin olen -osan. Jotkut teoksen osat ovat enemmän visuaalisesti, toiset musiikillisesti painottuneita. Kun musiikki yksinkertaistuu, niin mediataiteilija Heta Kuchkan visualisointi jatkaa kerrontaa eteenpäin.

Teoksessa käytetään ääntä monin tavoin: laulun lisäksi esimerkiksi kuiskataan, kurlataan ja äännähdellään foliopaperiin. Sointia luovat myös erikoisinstrumentit, kuten tiibetiläiset kulhot ja Anders Pohjolan loihtima live-elektroniikka. Kaikki äänteet tukevat kunkin osan tunnelmaa ja kuoronjohtaja Jutta Seppinen on tehnyt kuoron kanssa yksityiskohdiltaan rikasta, innostavaa työtä”, säveltäjä Minna Leinonen kertoo.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi