Myöhäinen kypsyjä

Silja Aalto © Heikki Tuuli

Silja Aalto löysi äänensä muihin laulajiin verraten myöhään. Sopraano on kuitenkin voittanut jo Toivo Kuula- ja Metropolitan International Music Festival -kilpailut. Parin päivän päästä odottaa arvostetun Elizabeth Connell -kilpailun finaali Australiassa.

”Polku on ollut mutkitteleva.

Ei ole ollut lapsuuden haavetta että haluan oopperalaulajaksi, vaan asiat ovat aina menneet hiljaa eteenpäin. Olin soittanut lapsesta asti viulua ja pianoa, lukion jälkeen musiikki vähän jäi. Hain ja pääsin Finnairille töihin, ensin lähtöselvitykseen, sitten lentoemännäksi. Matkailuopinnot jäivät silloin kesken, lentotyö vei niin mennessään.

Olin aika vanha, kun menin ensimmäistä kertaa laulutunnille vuonna 2004. Tampereen ilmaisutaidon lukion jälkeen muutin Järvenpäähän ja menin paikalliseen kuoroon. Siellä tutustuin ihmisiin, jotka kehottivat, että mene, täällä on hyvä ja mukava opettaja Satu Kaarisola-Kulo. Alkuun se oli vain harrastus, eikä ollut sen kummempaa tavoitetta. Vasta kun pääsin Lahden ammattikorkeakouluun opiskelemaan vuonna 2008 alkoi vahvistua, että tästä voisi ehkä tulla ammatti.

Ehkä oopperalaulajaksi ryhtymisen taustalla oli aina ollut halu katsoa, kuinka pitkälle rahkeet riittävät. Aloitettuani opinnot Lahdessa pääsin myös Savonlinnan Oopperajuhlien oopperakuoroon. Kiinnostuin oopperasta tuolloin todella paljon. Lahdessa minua opetti ensin Erika Harjukoski, sitten Sirkka Parviainen. Nyt Sibelius-Akatemiassa opettajani on ollut Eeva-Liisa Saarinen.

Kilpailemaan lähdin, koska varmaankin halusin testata itseäni. Olen vuosia seurannut aktiivisesti mm. Sibelius-, Merikanto- ja Mustakallio-laulukilpailuja. Aikoinaan niihinkin hain, mutten päässyt.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi