Musiikin ja ruoan pyhä liitto

Sellisti Juuli Holma ja viulisti Juhana Inkinen perustivat Soinillisen rakkaudesta hyvään ruokaan ja musiikkiin. © Anu Jormalainen

Maistuisiko friteerattu jäkälä tai epas? Soinillinen on uusi festivaali Etelä-Pohjanmaalla, joka liittää kaksi nautintoa yhteen.

Nimi saattaa hämätä, mutta ei, kysymys ei ole Timo Soinille omistetuista kekkereistä. Eikä tarjolla ole makkaraperunoita ja pitsaa. Tämä Soini on noin 2200 asukkaan pikkukylä Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajalla. Se sattuu myös olemaan sellisti Juuli Holman ja viulisti Juhana Inkisen perheen kesäpaikkakunta, ja ollut Holmalle sellainen aina vauvasta asti.

”Mieheni kanssa pohdiskelimme muutaman vuoden ajan, voisiko siellä järjestää kesällä jotakin, koska varsinaista kulttuuritapahtumaa siellä ei kesäisin ole ollut. Viime kesänä soitimme siellä yhden konsertin. Idea lähti siitä pikkuhiljaa kasvamaan ja päädyimme kolmen päivän pituiseen festivaaliin.”

Nyt ensi kertaa 16.–18.6. järjestettävä Soinillinen on uudenlainen tapahtuma, joka yhdistää kaksi taidetta: musiikin ja gastronomian. Konserteissa ei siksi ole tarjolla vain väliajalla kahvia ja piirakkaa, vaan huolella valikoituja makuja ja sointeja.

”Ruoka on ollut meille intohimoinen harrastus, joten otimme sen mukaan. Saamme siitä vähän toisenlaista näkökulmaa, koska Suomihan on festivaaleja täynnä. Musiikki ja ruoka on Soinillisessa pyritty yhdistämään mahdollisimman luovalla, innovatiivisella otteella.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi