Lentovaraus helvetistä

Kuvassa oleva lentoyhtiö Lufthansan kone ei liity tapaukseen.

Miltä tuntuisi yhtä meno-paluulentoa varatessaan viettää turhaan tunteja puhelimessa, päiviä chatissa ja maksaa tästä kaikesta maltaita? Jos olet sellisti, näin voi valitettavasti käydä.

”Varasin menomatkaa minulle ja sellolleni Helsingistä San Franciscoon sekä paluumatkaa San Josésta Helsinkiin. En voinut varata lentoja netin kautta, koska tarvitsin toisen istumapaikan selloani varten, eikä lähes mikään lentoyhtiö tarjoa mahdollisuutta varata sitä netistä. Heille täytyy aina soittaa siitä”, Guadalupe López-Íñiguez kertoo

”Ensin soitin KLM:lle, joka tarjosi lentoa hiukan alle 900 euron minulle ja sellolleni. He sanoivat, että on vaikea varata lisäpaikkaa, pistivät minut jonoon ja laittoivat puhumaan henkilöltä toiselle. Puhelussa kesti noin tunti, ei tulosta.

Soitin heille toisen kerran ja aloitin alusta. Saimme heiltä varausnumeron, mutta puhelinsoitto katkesi puolen tunnin jälkeen. Soitin kolmannen kerran. KLM kertoi, että kyseessä on yhdistelmälento, jonka tarjoavat Delta, Finnair ja KLM yhdessä. Sain varauksen lennoille. Ohjeiden mukaan varaus aina peruuntuu automaattisesti, jollei sitä ole vahvistettu toisesta yhtiöstä 72 tunnin kuluttua. Yhtiön täytyy näet tarkistaa toisilta lentoyhtiöiltä, että sello sallitaan myös heillä mukaan matkustamoon.

48 tuntia myöhemmin he kertovat, että Finnair ei hyväksy selloa matkustamoon. Pyydän, että he säilyttävät varauksen tiedoissaan. Soitan KLM:lle (neljäs puhelu sinne) ja mieheni soittaa Finnairille, joka on kuitenkin sallinut ottaa sellon matkustamoon monta kertaa. Yritämme saada virkailijat langan päässä ymmärtämään. ‘Ettekö te voi lentoyhtiöissä lähettää toisillenne sähköpostia tai soittaa toisillenne, päästä sopimukseen sillä tavalla? Olemme aina saaneet ottaa soittimet matkustamoon teidän lennoillanne.’ Ei tulosta.

Matka olisi netissä maksanut hiukan alle 900 euroa, puhelimella varattuna yli 1000 euroa. Maksoin puheluista ja palvelumaksuista KLM:llä noin 30-40 euroa. Puhelut Finnairille maksoivat noin 10 euroa. Lisäksi he olivat jotenkin kadottaneet varauksemme. Aloitin alusta taas.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi