Lauri Porran pään sisällä

© Jarmo Katila

Säveltäjä teki orkesterilevyn, jolla Paperi T räppää, omniwerk sekä jazzrummut soivat ja bassokitara konsertoi Sinfonia Lahden säestyksellä. Mikä on hänen visionsa?

Lauri Porra on mainittu otsikoissa yleensä sukujuuriensa vuoksi, hevibändi Stratovariuksen basistina ja monen musiikkityylin säveltäjänä. Nyt hän on julkaisemassa uuden levyn ja aloittamassa uuden tien Vantaan Viihdeorkesterin taiteellisena partnerina. Onko Entropia ensimmäinen levysi, jolla on säveltämääsi orkesterimusiikkia?

”Enemmän sitä, kyllä. Aikaisemmalla levylläni soitti myös orkesteri, mutta tämä on ensimmäinen orkesterimusiikkilevyni”, Porra selventää.

“ASIAT OVAT AINA KUULIJAN KORVISSA.”

Levyn nimi Entropia on fysiikassa käytetty termi, joka viittaa epäjärjestyksen kasvamiseen systeemissä. Se on myös levyn pääteoksen, Porran säveltämän bassokonserton nimi.

”Teoksessa sinfoniaorkesterin ympärille tulee bassokitara, joka on vähän ulkopuolinen elementti, sinfoniaorkesterissahan ei tyypillisesti sitä ole. Tämä synnyttää sekä bisharmoniaa että harmoniaa. Ehkä siinä on mukana universaalikin ajatus ulkopuolisen ihmisen tai elämänkin kohtaamisesta, ja siitä miten kohtaamme tällaisia vieraita asioita ja suhtaudumme niihin.”

Miltä bassokitara ja orkesteri yhdessä kuulostavat?

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi