“Kymmeniä lentoja vuodessa – paljon hankaluuksia ja kitkaa”

Lentäminen soittimen, varsinkin isokokoisen sellaisen kanssa voi olla joskus todella vaikeaa. Kokemuksistaan halusi kertoa nimettömänä eräs suomalainen sellotaiteilija, joka lentää kymmeniä matkoja soittimensa kanssa joka vuosi.

”Olen vuosikymmenten aikana lentänyt aika monta kertaa, viime vuonna 50 lentoa, joista 46 soittimen kanssa. Mitään totaalista kauheutta ole sattunut kohdalleni, mutta hankaluuksia ja kitkaa kylläkin.

Soittaja ei tarvitse sointintaan lennon aikana, ja aika monelle riittäisi, että lisämaksusta voisi ostaa lentoyhtiöiltä palvelun, jossa taataan että soitinta käsitellään varoen. Se ei saisi pudota kuljetus kärrystä, sitä ei saisi heitellä, eikä siihen saisi törmäillä trukeilla jne. Lensin riskillä noin 10 vuotta käyttäen tavallista tukevampia soitinkoteloita, enkä ostanut soittimille lippuja kuin poikkeuksellisesti. Satoja lentoja sujui ongelmitta, mutta pari kertaa soitin vaurioitui sen verran, ettei sillä voinut soittaa konserttia. Viimeiset 15 vuotta olen ostanut soittimelle lipun osin myös siksi, että käytän nykyisin pääasiassa 1600-luvun ja 1700-luvun historiallisia soittimia. Näitä historiallisesti arvokkaita soittimia ei mikään vakuutus voi rahassa korvata.

Mitä tämä on maksanut? Vuosittain soitinlippuihin on kulunut keskimäärin arviolta 4000 €, 15 vuodessa siis 60 000 €.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Lisää aiheesta:

Lentovaraus helvetistä