Kommentti: Melemed voitti – yllättyikö muka joku?

© Heikki Tuuli

Maj Lind -pianokilpailu päättyi melko lailla odotusten mukaa. Mackenzie Melemedin voitto tuskin yllätti ketään, mutta siinä, miten voittajan nimi julkistettiin, olisi voitu pitää yllätysmomenttia yllä edes vähän.

Tulosten julkistaminen on yleensä jännittävää kuunneltavaa, mutta nyt sitä tylsensi pahasti julkistusjärjestys. Kaikki muut palkinnot jaettiin ennen viimeiseksi jätettyä ensimmäistä. Kun osallistumispalkintojen saajiksi ilmoitettiin Hannu Alasaarela, So Hyang In ja Hyo-Eun Park jokainen tiesi, että peli oli selvä. Yleisö oli silminnähden onnellinen Melemedin puolesta, mutta jännityksen ylläpitämä kutkuttava odotus lässähti heti alkutekijöihinsä.

Melemed oli kuitenkin jokaisessa erässä suvereeni virtuoosi, joten hän sopi ensimmäisen palkinnon saajaksi kuin nakutettu. Tässä mielessä hän vertautuu viime vuoden Sibelius-viulukilpailun voittaja Christel Leehen

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Voiton myötä Melemediä kuullaan jatkossa tulevalla PianoEspoo-festivaalilla, jossa hän saa palkintonaan esittää sooloresitaalin 9.11.2017. Tuomariston jäsen Ralf Gothóni kutsui myös Melemedin eteläkorealaisen Jeajoon Ryun uuden pianokonserton kantaesityksen solistiksi. Gothóni johtaa Kuopion kaupunginorkesterin kantaesittämän, kaupunginorkesterin ja Sinfonia Varsovian yhdessä tilaaman teoksen Kuopiossa 11.10.2018. Suomi saa suosikkipoikansa siis pian takaisin.

Elina Salin