Kolme säveltäjää ja ooppera

Max Savikangas (vas.), pääroolin esittäjä Teppo Lampela (kesk.) ja Lauri Toivio pohdiskelevat Daniel Filippon mysteeriä. Kolmas säveltäjä Tuomas Turriago ehti haastatteluun, vaikkei tällä kertaa kuvaan.

Max Savikangas, Lauri Toivio ja Tuomas Turriago sävelsivät jokainen yhden näytöksen Maritza Núñezin ideoimaan kamarioopperaan.

Daniel Filippo pelästyy tunkeilijaa. On epäselvää, kuka tunkeilija on ja missä hän on. Onko hän piilossa, onko hän alttoviulun ääni vai pelkästään kuvitteellinen henkilö Filippon mielessä?

”Siitä seuraa aika raivokas viisiminuuttinen, osittain sekavakin jakso, jolla ooppera lähtee käyntiin”, kertoo Max Savikangas. Hän on yksi ensi torstaina Kanneltalossa kantaesityksensä saavan kamariooppera Daniel Filippon kolmesta säveltäjästä ja tehnyt sen ensimmäisen näytöksen, El Espejon (Peili) musiikin

Sitä seuraa Lauri Toivion säveltämä näytös Aulos ja Tuomas Turriagon säveltämä loppunäytös Claro de Luna (Kuutamo). Juoni tihenee. Mitä on tapahtunut? Onko Filippo murhannut jonkun vai onko hän pelkästään nähnyt murhan?

”Kunkin näytöksen teksti kertoo melko samanlaisesta tilanteesta, mutta eri näkökulmasta: päähenkilö on sekaisin siitä, mitä oikeastaan on tapahtunut. Hän yrittää muistella ja käsitellä tapahtumaa, josta hänellä on ristiriitaiset muistikuvat”, Savikangas jatkaa.

Kun libretisti Maritza Núñez suunnitteli kolmen säveltäjän oopperaa vuonna 2010, hän esitti idean ensimmäisenä Toiviolle, jonka mielestä idea kolmen ”muusikkosäveltäjän” teoksesta vaikutti mielenkiintoiselta ja inspiroivalta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi