Helsinki Metropolitan Orchestra: harrastajien ja ammattilaisten välimaastossa

Vasemmalta oikealle: viulusolisti Jukka Merjanen, kapellimestari Sasha Mäkilä, klarinetisti Csilla Firon, intendentti Alina Sorjonen ja sellisti Jyrki Messo. © Santeri Kaipiainen

Suomen orkesterikentälle, tarkemmin sanottuna pääkaupunkiseudulle, on viime vuonna ilmestynyt yllättäen uusi tulokas. Helsinki Metropolitan Orchestra aloitti konsertoinnin heinäkuussa 2017, ja on sittemmin pitänyt kolme omaa konserttia klassis-romanttisilla ohjelmilla sekä toiminut Opera Boxin Rigoletto-produktion orkesterina viime keväänä. Seuraavaksi orkesteri esittää Johannes Brahmsin viulukonserton, solistinaan Kansallisoopperan konserttimestari Jukka Merjanen, sekä Sergei Rahmaninovin toisen sinfonian. Konsertit ovat 23.-25.8. Porvoossa, Keravalla sekä Helsingissä.

Orkesteri on asemaltaan mielenkiintoinen, sillä valtaosa soittajista on musiikin ammattikoulutuksen läpikäyneitä, ja täten muusikkousaste on korkeammalla tasolla kuin vaikkapa Ylioppilaskunnan Soittajien tai Polyteknikkojen Orkesterin kaltaisissa harrastajaorkestereissa. Palkkaa soittajat eivät kuitenkaan saa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

Santeri Kaipiainen