Helsingin kamariorkesteri syntyi useamman tyhjiön täyttäjäksi

Helsingin kamariorkesteri maaliskuisessa konsertissaan James Kahanen johdolla. Konserttimestari Aku Sorensen kuvan keskellä. © Heikki Tuuli

Suomen yhtyekentälle on ilmestynyt vuonna 2018 uusi toimija, Helsingin kamariorkesteri. Nuoren ja kansainvälisen orkesterin filosofiana on toimia kokeilukenttänä ja puuttuvana renkaana niin ohjelmiston kuin muusikkourankin kannalta.

Helsingin kamariorkesteri käyttää viestinnässään usein nimensä englanninkielistä versiota. Kolmanteen kotimaiseen on syynsä: vain puolet orkesterin jäsenistä on suomalaisia. “Se heijastaa Sibelius-Akatemian ja oikeastaan koko Helsingin klassisen musiikkielämän tämänhetkistä kansainvälisyyden tilaa”, kertoo kapellimestari James Kahane, joka itse on kotoisin Ranskasta ja opiskelee orkesterinjohtoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

“Helsingistä on viime vuosina tullut kansainvälisessä mittakaavassa klassisen musiikin kuuma kaupunki”, jatkaa orkesterin amerikansuomalainen konserttimestari ja orkesterin taustayhdistyksen puheenjohtaja Aku Sorensen. Hän muutti Kaliforniasta Helsinkiin viuluopintojen perässä neljä vuotta sitten. Orkesterin perustaminen oli hänen mukaansa täydellinen yhteensattuma. “Minä ja James olimme puhuneet siitä, kuinka mainioita olisi tehdä opiskelijoiden ja nuorien ammattilaisten kesken oma orkesteri, jossa voisimme hiekkalaatikon tavoin kokeilla vapaasti asioita eri tavalla kuin institutionaalisemmassa ympäristössä. James ja Martin Malmgren olivat samaan aikaan keskustelleet siitä, kuinka paljon on upeita kappaleita kamariorkesterille, joita kuitenkin esitetään hyvin harvoin.” Kymmenen vuotta Suomessa asunut, tällä hetkellä freelancerina työskentelevä pianisti Malmgren kuuluu myös orkesterin johtoryhmään.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Santeri Kaipiainen

Helsingin kamariorkesteri esiintyy kamarikonsertissa 2.5. sekä orkesterikoossaan 31.5. Molemmat konsertit ovat Temppeliaukion kirkossa klo 19.

EDIT 2.5.2019 klo 11:12 – Malmgrenin esittelyyn lisätty “pianisti”; korjattu Malmgrenin ensimmäistä sitaattia.