Etkot, juhlat ja jatkot: Ensemble Nylandia 10 vuotta

© Mark Niskanen

Vanhan musiikin yhtye Ensemble Nylandia on tullut 10 vuoden ikään. Vaikka orkesteri onkin kyseenalaistanut ennakkoluulottomasti periodipurismia monella tavoin, on sen perustajan Matias Häkkisen mukaan kaiken ytimessä vahva kontekstitietoisuus.

”Eräänlainen sukupolviliikehän se oli”, kuvaa cembalisti Matias Häkkinen kymmenen vuotta sitten perustamansa Ensemble Nylandian alkusysäystä. ”Vanhan musiikin ala alkoi siinä vaiheessa olla Suomessa jo sen verran laaja, ettei kaikille soittajille riittänyt vakiintuneissa orkestereissa hommia. Ajattelin, että ruvetaanpa tekemään itse! Me nuoremmat halusimme nähdä, millaista taiteellista jälkeä saisimme aikaan omillamme.”

Sibelius-Akatemialta maisteriksi vanhasta musiikista valmistunut Häkkinen oli tuolloin 28-vuotias ja uransa alussa. Nykyään hän on vakiintunut freelancer ja Nylandian luotsauksen lisäksi BarokkiKuopio-festivaalin taiteellinen johtaja ja Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtaja.

”Jos Suomalainen barokkiorkesteri perustettiin 30 vuotta sitten, Helsingin Barokkiorkesteri 20 vuotta sitten ja meidät 10 vuotta sitten, olisi jo seuraavan orkesterin aika!”, Häkkinen nauraa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Maanantaina 30.9.2019 Ensemble Nylandian etkot Café Sonckissa klo 15, juhlakonsertti Kallion kirkossa klo 18 ja jatkot Tenho Restobarissa klo 20 alkaen.