Laponia Improvisations vastaa vapauden kaipuuseen

Kuva: Laponia Improvisations

Jossain klassisen nykymusiikin ja jazzin välimaastossa on vapaan improvisaation mentävä aukko, johon Suomessa ei järjestetä virallista korkeakoulutusta. Ville Vokkolaisen, Pauli Lyytisen ja Sergio Castrillónin luotsaama Laponia Improvisations –kollektiivi on jo kahdeksan vuotta puuhaillut tällä ei-kenenkään-maalla.

Nykymuotoinen vapaa improvisaatio syntyi 1960-luvulla, vanhempinaan sekä klassisen musiikin avantgarde että free jazz. Inklusiivisena ja kokeilevana taiteenlajina se on hyväksynyt soittajat niin orkestereista kuin rockyhtyeistä, ollut innokas käyttämään elektroniikkaa ja altis poikkitaiteellisuudelle.

Musiikillisiin rakenteisiin tottuneelle kuuntelijalle vapaa improvisaatio ei ole helpointa pureksittavaa, eikä sen asemaa myöskään ole auttanut putoaminen vakiintuneempien klassisen musiikin ja jazzin väliin. Suomessa ei vapaan improvisaation koulutusohjelmia löydy korkeakoulutasolta. Tätä aukkoa paikkaamaan perustettiin vuonna 2012 Laponia Improvisations, jonka kursseilla sävellys- ja improvisaatiokoulutusta antavat säveltäjä-kitaristi Ville Vokkolainen, saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytinen ja sellisti-säveltäjä Sergio Castrillón.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi