ICMA palkitsi klassikkoja ja löytöjä

Kirill Petrenkon ja Berliinin filharmonikkojen suhde on alkanut vireästi.

 

Tämän vuoden International Classical Music Awards (ICMA) -palkinnoissa korostuvat riippumattomat levymerkit. Palkintogaala pidetään Vaduzissa Liechtensteinin sinfoniaorkesterin isännöimänä 27. kesäkuuta.

 

ICMA on taustayhteisöistä riippumaton klassinen levypalkinto, jonka jäseninä on joukko eurooppalaisia musiikkilehtiä ja radiokanavia, mukaan luettuna Rondo Classic. Varsinaisten levykategorioiden lisäksi se jakaa erityispalkintoja. Tänä vuonna vuoden taiteilija -tittelin sai espanjalainen kapellimestari Pablo Heras-Casado, ja elämäntyöstä palkittiin aikamme suurimpiin bel canto -laulajiin kuuluva Edita Gruberova. Vuoden nuori taiteilija on turkkilainen pianisti Can Cakmur ja uusi löytö saksalainen viulisti Maya Wichert.

Pablo Heras-Casado on tunnettu niin vanhan kuin uuden musiikin johtajana.

Vuoden levymerkki on Berliner Philharmoniker Recordings. Yksi sen julkaisuista sai myös palkinnon sinfoniamusiikin kategoriassa. Kyseessä on kooste orkesterin ylikapellimestarin Kirill Petrenkon johtamista esityksistä, sisältäen mm. Beethovenin, Tshaikovskin ja Franz Schmidtin sinfonioita. ICMA-raati kiinnitti huomiota siihen elävyyteen ja pakottavuuteen, jolla Petrenko saa klassikot tuoreiksi ja jokaisen nuotin täyteen merkityksiä.

Edita Gruberova jatkoi uraansa bel canto -kuningattarena yli 70-vuotiaaksi asti.

Vanhan musiikin sarjan voittajaksi valikoitui alan legendojen, Huelgas Ensemblen ja Paul van Nevelin uusin levy renessanssin kuoromusiikkia, jossa erityisaseman saavat unohduksista kaivetut Simone de Boefortin teokset. (Cyprès CYP1682)

Huelgas Ensemble esiintyy ja levyttää mielellään ringin muotoon ryhmittyneenä. © LUK VAN EECKHOUT

Barokin soitinmusiikki -sarjassa palkittiin Chouchane Siranossianin ja Venetsian barokkiorkesterin levytys Tartinin viulukonsertoista (Alpha 596). Sen kanssa tasoihin äänestyksessä pääsi viulisti Johannes Pramsohlerin ja Diderot-ensemblen The Berlin Album, jolla kuullaan triosonaatteja 1700-luvulla Berliinissä vaikuttaneilta säveltäjiltä kuten Benda, Graun, Janitsch, Kirnberger, von Preußen ja Schulz. (Audax ADX13726)

Chouchane Siranossian on barokkiviulun suurimpia mestareita.

Vokaalimusiikin sarjan palkinnon sai albanialaisen sopraanon Ermonela Jahon ja Valencian kaupunginorkesterin levytys Anima Rara, jossa kuullaan Catalanin, Giordanon, Leoncavallon, Mascagnin, Massenet’n ja Puccinin aarioita. (Opera Rara ORR253)

Kuoromusiikin sarjassa kärkeen nousi kroatialaisen säveltäjän Igor Kuljericin Glagolitic Requiem, jonka esittävät Baijerin radiokuoro ja Münchenin Rundfunkorchester Ivan Repusicin johdolla. (BR Klassik 900331)

Camille Saint-Saënsin lähes unohdettu ooppera Le Timbre d’Argent on kokenut uudelleenheräämisen François-Xavier Rothin johtamassa levytyksessä, joka voitti oopperasarjan. Kuorona ja orkesterina ovat Accentus ja Les Siècles, solisteina mm. Hélène Guilmette, Jodie Devos ja Edgaras Montvidas. (Bru Zane BZ1041)

Soitinmusiikin soolosarjan voitti pianisti Beatrice Ranan Ravelin ja Stravinskyn musiikkia sisältävä levytys. Ranaa raati kehuu ehkä parhaaksi italialaiseksi pianistiksi sitten Maurizio Pollinin. (Warner Classics 9029541109)

Kamarimusiikin sarjassa värikylläisestä soitostaan tunnettu saksalaisviulisti Franziska Pietsch ja pianisti Josu de Solaun nousivat kärkeen Faurén, Debussyn, Ravelin ja Poulencin sonaatteja sisältävällä levyllään. (Audite 97751)

Konsertoissa eniten raatia vakuuttivat saksalaisen sellistin Alban Gerhardtin ja Jukka-Pekka Sarasteen johtaman WDR Sinfonieorchesterin tulkinnat Shostakovitshin sellokonsertoista. (Hyperion CDA68340)

Nykymusiikin sarjan kärkeen kohosivat säveltäjä Thomas Adès ja pianisti Kirill Gerstein edellisen musiikkia sisältävällä levyllään (Myrios MYR027) Siitä kerrotaan enemmän tammikuun Rondossa ilmestyneen Gersteinin laajan haastattelun yhteydessä.

Koosteohjelmien sarjassa palkittiin historiallisten pianojen mestarin Kristian Bezuidenhoutin ja Pablo Heras-Casadon johtaman Freiburgin Barockoresterin levytys Beethovenin neljännestä pianokonsertosta ja alkusoitoista. (Harmonia Mundi HMM 902413) Paras kokoelma oli Dmitri Kitajenko Collection, joka keskittyy kapellimestarin nuoruuden ajan levytyksiin entisessä Neuvostoliitossa. (Melodiya MELCD1002645)

Historiallisten levyjen sarjan voitti Live in Moscov 1951–63, johon on koottu Dmitri Shostakovitshin 24 Preludia ja fuugaa säveltäjän itsensä sekä Emil Gilelsin, Tatiana Nikolajevan ja Svjatoslav Richterin soittamana. (Profil PH 20054)

Videoesitysten sarjan voitti Denis Matsuevin ja Riccardo Chaillyn johtaman Luzernin Festivaaliorkesterin Rahmaninov-levy. Tasoihin sen kanssa pääsi Thomas’n ooppera Hamlet, jonka solisteina ovat mm. Stéphane Degout, Sabine Devieilhe ja Laurent Alvaro. Les Eléments -kuoro ja Orchestre des Champs-Elysées esiintyvät Louis Langréen johdolla. (Accentus Music ACC20487)

Dokumenttivideoiden palkinnon sai ranskalaisesta pianistista Lucas Debarguesta kertova Lucas Debargue – To Music. Sen on ohjannut Martin Mirabel. (Naxos
2.110639 & NBD0101V
)

Harri Kuusisaari