Talviharmonikka yhdistää viihteen virtuositeettiin

Wu Wein instrumentti on sheng, tuhansia vuosia vanha kiinalainen hovisoitin (konservatorio 13.2.).

Kokkolan Talviharmonikka juhlii helmikuussa 20-vuotista taivaltaan tuomalla konserttilavalle tuhansia vuosia vanhan kiinalaisen sheng-soittimen, jota pidetään harmonikan alkumuotona.

 

Raimo Vertainen on suunnitellut Kokkolan Talviharmonikkaan 11.-18.2. jo 20. kattauksen.

Kokkolan Talviharmonikka on kuin omakuva johtajastaan ja perustajastaan Raimo Vertaisesta. Leveä hymy valloittaa, kun puhutaan Peräkärrysaunakonsertista (17.2.) tai Monotansseista haitarihiidolla (18.2.), mutta ilme vakavoituu, kun Vertainen kertoo kiinalaisesta sheng-instrumentista:

Sheng on harmonikan ja kaikkien muidenkin vapaalehdykkäsoitinten lähtökohta. Ainakin kolme vuosituhatta vanhassa hovisoittimessa on vaihteleva määrä pillejä. Kokkolan konservatoriossa 13. helmikuuta konsertoiva Wu Wei puhaltaa 37-pillistä shengiä.”

”Wu Wei on soittanut niin Berliinin kuin Los Angelesin filharmonikoiden solistina. Hänen kumppaninaan Kokkolassa soittaa ranskalainen Pascal Contet, jolle teoksiaan ovat omistaneet muun muassa Jean Francaix, Luciano Berio ja Bruno Maderna.”

Tiukkapipoa Raimo Vertaisesta ei saa vaikka kuinka kutistaisi. Harmonikka näyttäytyy Kokkolassa maailmoja syleilevänä monikasvoisena soittimena, joka pompahtelee pinnalla kuin samppanjapullon korkki, oli musiikin genre sitten mikä vain.

”Olen halunnut Kokkolassa tuoda esiin, miten hienosti harmonikka soi Bachissa, nykymusiikissa, jazzissa sekä viihde- ja kansanmusiikissa. Soitin on osa suomalaista kulttuuri-identiteettiä ja sielunmaisemaa. Hyvät koulutusmahdollisuudet merkitsevät paljon maamme kulttuurin ylläpitämiselle. Siksi vastustan kulttuurileikkauksia”, Raimo Vertainen sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Teksti: Matti Tuomisto