Talviharmonikan yllättäjä on Veli Kujalan konsertto

 

Maineikas ESSE Pietarista konsertoi Talviharmonikan avajaispäivänä 10.2. – istumassa vas. Anna Šatilova, domra, ja Kenja Kvotško, harmonikka, ja seisomassa vas. Kiril Jevsejev, balalaikka, Mihail Krylov, harmonikka, ja Darja Nefedova, bassobalalaikka.

Kokkolan Talviharmonikan taiteellisen johtajan Raimo Vertaisen työssä hinta-laatusuhde on hyvä. Jälleen helmikuussa tehdään historiaa, kun kantaesitetään Veli Kujalan harmonikkakonsertto.

 

Talviharmonikka kuuluu Suomen moniarvoisimpiin musiikkijuhliin. Niin kuin ei harmonikka ei myöskään Kokkolan festivaali 10.-17.2. sulje syleilystään mitään musiikin lajia pois. Laaja skaala kattaa niin Veli Kujalan harmonikkakonserton kantaesityksen Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertissa 15.2. kuin päätöspäivän 17.2. Monotanssit haitarihiihdolla.

”Talviharmonikan tilaamista konsertoista Veli Kujalan teos on jo viides. Aiempien säveltäjät ovat Kalevi Aho, Uljas Pulkkis, Pekka Jalkanen ja Kirmo Lintinen. Myös muita konserttoja olemme tietenkin esittäneet, esimerkkinä vaikkapa Jukka Tiensuun teos”, Raimo Vertainen kertoo.

”Koen uuden suomalaisen musiikin esiin tuomisen ja tilaamisen isona missiona ja tärkeänä itseisarvona. Veli Kujalan taidot on tiedetty jo kauan. Hän on multimuusikko, joka taipuu klassiseen, jazziin ja avantgardeen. Hän on tehnyt musiikkia neljäsosasävelaskelharmonikalle ja taitaa soittimen myös itse.”

”Odotan paljon konsertolta, jonka osatilaaja on Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, sillä Veli Kujala on aina yllätyksellinen. Solistina on Saksassa asuva virtuoosi Petteri Waris, joka on voitti Klingenthalin kansainvälisen kilpailun 2015. Yle Radio 1 lähettää Tomas Djupsjöbackan johtaman konsertin suorana.”

Petteri Waris kantaesittää Veli Kujalan harmonikkakonserton 15.2. © Martin Gendig

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Matti Tuomisto