Orkesterin johtaminen on mysteeri

Mariss Jansons johtaa Musiikkitalossa Straussin Don Juanin, Ravelin La Valsen ja Rossinin Wilhelm Tell -alkusoiton. Solistina Frank Peter Zimmermann soittaa Prokofjevin viulukonserton nro 1. © Peter Meisel

 

Mariss Jansons tuo Baijerin radion sinfoniaorkesterin Musiikkitaloon 14. toukokuuta. Latvialainen luottaa käsityön laatuun ja partituuriin ilman mitään ulkokohtaista mutta sanoo silti, että johtamisen taide on perimmältään mysteeri.

 

Mariss Jansons vastaa puhelimeen Pietarista. Siellä hän viettää aikaansa usein vaikka ei olekaan johtanut Pietarin filharmonikkoja sitten vuoden 2000, ja hän lopetti myös kaupungin konservatoriossa opettamisen 30 vuoden työn jälkeen.

Baijerin radion sinfoniaorkesterin (SOBR) johdossa tulee kuluneeksi 15 vuotta. Jansons kokee yhä saaneensa johdettavakseen orkesterien Rolls Roycen.

”Se on teknisesti täydellinen, ja sillä on syvänmuhkea saksalainen sointi, laaja ohjelmisto ja suurenmoinen tunne eri tyyleistä. Suhteemme on kehittynyt tasolle, jossa me tuemme ja inspiroimme toinen toisiamme”, hän kehuu.

Kymmenen vuotta Jansons johti samalla Amsterdamin Concertbebouw-orkesteria, mutta 2015 hän jätti sen ja pidensi kauttaan Münchenissä vuoteen 2021. Miksi tämä valinta – onhan Concertgebouw orkesterina vielä perinteikkäämpi?

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari