Oopperoissa ei tänä syksynä pussata

 

Jaakko Kuusiston Jää palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon lokakuussa mutta pienennetyllä orkestraatiolla.

Kesän aikana tehdyissä ulkomaisissa tutkimuksissa kävi ilmi, että oopperamonttu on turvavälien suhteen haastavampi kuin konserttilava, koska siellä tila on tiiviimpi ja ilmanvaihto usein huonompi – varsinkin jo se ulottuu lavan alle. Suomen Kansallisoopperan avomonttu on turvallisempi, mutta orkesterin kokoa on sielläkin rajoitettava.

Kansallisoopperan suurin koronatoimi oli Wagnerin Valkyyrian siirtäminen syyskuulta vuoden alkuun, ja tilalle tuli Mozartin Cosi fan tutten pohjalta uusiksi kirjoitettu Covid fan tutte pienempine orkestereineen ja tilanteeseen räätälöityine ohjauksineen.

”Myös joissakin muissa teoksissa olemme joutuneet tilaamaan orkestraatiosta pienemmän sovituksen, jotta muusikot mahtuisivat väljemmin monttuun. Näin tehtiin esimerkiksi Jaakko Kuusiston Jäässä”, kertoo taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

”Totta kai asia huomioidaan myös lavalla laulajien välisissä kontakteissa, ja ohjauksia muutetaan tarvittaessa. Tänä syksynä oopperassa ei pussata, vaan intohimot suodatetaan turvallisuuden läpi. Se ei haittaa luomisen riemua, joka Covid fan tutten harjoituksissa on ollut selvästi tunnettavissa.”

”Lavalla myös kuoron ryhmittymiä on toisinaan väljennetty ja tarvittaessa otettu sivunäyttämöt käyttöön. Orkesteria on myös jaettu kahdeksi vuorottelevaksi kokoonpanoksi.”

Yleisöä oopperasaliin otetaan 650 henkeä, eli joka toinen paikka jää tyhjäksi.

Covid fan tutte perustuu Minna Lindgrenin uuteen librettoon, jossa alkuperäisistä tilanteista on tehty ajankohtaiseen korona-aikaan viittaavaa satiiria. Mukana on mm. hallituksen tiedotustilaisuuksista tuttu ministerien ensemble. Myös musiikki on tiivistetty puoleentoista tuntiin. Kapellimestarina on Esa-Pekka Salonen, ja solisteina laulavat Karita Mattila, Miina-Liisa VäreläTommi Hakala, Johanna RusanenTuomas Katajala ja Waltteri Torikka. Ohjaus on Jussi Nikkilän.

Ennen tämän ensi-iltaa 28.8. oopperassa nähdään baletin tanssima Alexander Ekmanin koreografia Cow. Alminsalissa voi pistäytyä 20 minuuttia kestävään interaktiiviseen esitykseen Laila. Se on Esa-Pekka Salosen, Paula VesalanTuomas Norvion ja Ekho Collectiven luoma uutuus.