Kilpiöltä uutuus Avantille

Lauri Kilpiö © FIMIC

Avanti! Kantaesittää 27.5. konsertissaan Lauri Kilpiön (s. 1974) uuden orkesteriteoksen työnimeltä Sinfoninen kuva. Samassa konsertissa Karita Mattila laulaa solistina Duparcin ja Sibeliuksen lauluja, ja Olari Eltsin johtama ilta päättyy Schumannin ensimmäiseen sinfoniaan.

”On hienoa, että pääsin viimeinkin säveltämään Avantille. Orkesterin iso, lähes 60 muusikon kokoonpano tarjoaa paljon mahdollisuuksia säveltäjälle”, Kilpiö iloitsee. Hän on työstänyt teosta viime syksystä lähtien.

”Orkesterisäveltäminen on vaativaa ja erittäin työlästä, mutta samalla erittäin antoisaa. Siihen saisi uppoamaan rajattoman määrän työpäiviä. Suunnitteluvaihe on pitkä ja suuritöinen, mutta tässä lajissa hyvin suunniteltu ei ole puoliksi tehty, sillä konkreettinen kirjoittaminen ja suuren detaljimäärän työstäminen vievät valtavasti aikaa, Kilpiö kuvailee.

Kantaesitettävä teos on kaksiosainen. Ensimmäinen osa on laajakaarinen, tiivisrakenteinen ja sinfoninen, toinen osa hajoava ja epilogimainen. Kilpiö ei kutsu teosta sinfoniaksi, vaikka kappaleessa sinfonisia elementtejä onkin.

”Perinteisesti ajatellaan, että sinfoniassa kehitellään rajattuja aiheita pitkäjänteisesti. Tässäkin kappaleessa sitä on, mutta rajatut aiheet eivät ole melodioita eivätkä melodisia teemoja, vaan jotain muuta. Sointi ja tekstuuri ovat olleet lähtökohtinani koko sävellysprosessin ajan, mutta hälyäänten osuus jäi pienemmäksi, kuin alun perin suunnittelin”, Kilpiö kertoo.

Harri Kuusisaari