Kymmenen kauneinta adagiota

Rondo 12-2008

 

Mystiikalla on tilausta, ja gregorianiikka putkahtelee yllättäen esiin myös rock-puolella. Sääli vain, että tässä tuotanto- ja markkinointivetoisessa bisneksessä sisältö ei aina ole se, joka määrää. (—) Jos kymmenen kauneinta adagiota tarjoaa jollekin tien sisäiseen rauhaan, musiikki on tehtävänsä täyttänyt. Kaupallista väärinkäyttöä on vasta musiikin alistaminen mitäänsanomattomaksi äänitapetiksi.

Pääkirjoitus, Rondo 12/2008

 

Monet sinfoniaorkesterien kapellimestarit johtavat ylhäältä alas –perspektiivillä. Minä lähden siitä, että energia lähtee orkesterin sisältä ja suuntaa sieltä ulos. Haluan olla johdattamassa fraaseja, jotka syntyvät mahdollisimman rikkaista yksityiskohdista.

Lars Ulrik Mortensen Rondossa 12/2008

 

Pitää tehdä rytmisiä vaihteluja. Kun sen oivaltaa, avautuu aivan uusi maailma. Bachin musiikki perustuu tanssiin. Kansanmusiikki oli minulle avain Bachin ymmärtämiseen.

Gunnar Idenstam Rondossa 12/2008

 

Theeta-aaltoja käyttävät levytykset nostavat esiin ja aktivoivat luovuutta, inspiraatiota, henkisten horisonttien avautumista ja intuitiota, kun taas delta-aallot auttavat vapautumaan stressistä ja saavuttamaan syvän, rauhallisen yöunen.

Erkki Lehtiranta Rondossa 12/2008

 

Rytmimusiikin alalla kaupallinen viihdeformaatti on korostunut oikean ammattitaidon kustannuksella. Idols-ilmiö antaa nuorisolle vääristynyttä kuvaa siitä, mistä laulamisessa on kyse. Ammattilaisen julkisuutta tavoitellaan ilman ammattilaisen satsauksia, usein pelkällä stailaamisella.

Hannele Valtasaari Rondossa 12/2008


Mahlerin ensimmäisessä sinfoniassa on kolmen trumpetin fanfaari, joka soitetaan lavan takaa. Tämän jälkeen soittavat tulevat esiin ja menevät paikoilleen orkesteriin. Kerran eräs kriitikko sitten kirjoitti fiksusti, että on se vaan kumma, kun vaskisoittajat eivät viitsi tulla ajoissa töihin.

Vesa-Pekka Kopakkala Rondossa 12/2008