Satumaista musiikkia

Silja Sillanpää: Tenho ja Ryske. Satuja soitosta. Kuvitus Kati Vuorento. S & S 2016.
Mari Kätkä & Ulla Piispanen & Tuomas Kesälä: Hilla ja Liisi. Kuvitus Sari Airola. Teos 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lastenlevyjä tai musiikkilisukkeita sisältäviä lastenkirjoja, joissa tutustutaan kokonaisen sinfoniaorkesterin muhkeaan sointiin, on julkaistu vain vähän. Siksi onkin ilahduttavaa päästä tutustumaan Teoksen, Alba Recordsin ja Kymi Sinfonietan yhteistyönä tuotettuun kirjan ja CD- levyn kokonaisuuteen.

Hilla ja Liisi on kuvin ja lauluin kerrottu musiikkisatu, jossa peikkomaiset hahmot seikkailevat monenlaisissa tilanteissa. Kaverukset pakkaavat matkalaukkuja ja tanssivat kenkämasurkkaa, leikkivät kummitusleikkejä ja haaveilevat tähtitaivaan alla.

Mari Kätkän, Ulla Piispasen ja Tuomas Kesälän säveltämät ja sanoittamat 12 laulua ovat perustarttuvia ja helposti omaksuttavia. Mukana on myös yksi pelkkään rytmiin luottava rap-tyylinen laulu, jonka nuotinnoksessa tosin on valitettavan monta virhettä.

Sovituksissa esitellään suuren orkesterin mahdollisuuksia. Selväksi käy, että sinfoniaorkesteri taipuu erilaisiin tyyleihin ja että isosta kokoonpanosta löytyy kiehtovia sävyjä ja sointivärejä, oli tavoiteltava tunnelma mikä tahansa. Joidenkin laulujen sovitukset ja soitinnukset vievät ajatukset elokuvamusiikkiin ja jazzklubeille, muutamissa taas olen kuulevinani kaikuja Jänöjussin mäenlaskun tapaisista vanhoista lastenlauluista ja niiden levytyksistä.

Osa kirjan viehätystä muodostuu Sari Airolan kuvituksesta, joka varsinkin nuotittomilla ja tekstittömillä aukeamilla kannattelee tarinaa upeasti. Isosilmäiset hahmot ovat perin peikkomaisia ja harkitut sinisen, vihreän ja punaisen sävyt hellivät silmää ja mieltä.

 

Muinaisia sointeja

Musiikki on tärkeässä osassa myös Silja Sillanpään kirjoittamassa ja Kati Vuorennon kuvittamassa Tenho ja Ryske – nimisessä tarinakokoelmassa. Tällä kerralla musiikki ei ole niinkään tunnelman tekijä kuin keskeinen teema. Teos esittelee pikku satujen kautta suomalaisia perinnesoittimia sekä musisoinnin merkitystä entisajan ihmisten elämänmenossa.

Kirjassa tavataan Tenho – poika, joka toivoo lahjaksi soitinta, mutta pettymyksekseen saakin vain mp3-soittimen tapaisen sähköisen äänentoistolaitteen. Onneksi ikkunan taakse löntystelee Ryske, muinaiset soittimet tunteva hirvi. Kaksikon opastuksella tutustutaan muun muassa jouhikkoon, kanteleeseen, pitkähuiluun, liruun, luikkuun ja säkkipilliin.

Tiedonmuruset on ujutettu mukaan ovelasti, eikä opettavaisuus puske esiin. Kertomukset ovat vetäviä, vaikka tarinaa keritäänkin auki enemmän tunnelman ja sanoilla leikittelyn kuin juonen ehdoilla. Suloisesti sanaillut tarinat ovat kuin musiikkia itsessään ja toimivat myös ääneen luettuina.

Harmaan, mustan ja vihreän sävyihin painottuva, piirrosjäljeltään hauras kuvitus tuntui ensin hiukan etäiseltä. Vähitellen vaikutelma haihtui ja kuvat päinvastoin auttoivat uppoutumaan menneiden aikojen tunnelmiin.

Kirjan loppuun on koottu pätevä kirjallisuusluettelo. Lisäksi mukaan on listattu nettisivuja, joista kirjassa esiteltyjä soittimia voi kuulla ja nähdä. Nettivinkit toki auttavat, mutta nimenomaan tätä kirjaa varten koostettu levy tai soittolista olisi ollut kyllä vielä parempi!

Marjo Jääskä