Länsi-Helsingin musiikkiopistossa soitetaan nyt omilla uruilla

 

Urkujen vihkimiskonsertin esiintyjät edessä vasemmalta: Valtteri Saarikko, Tommi Härme, Lauri Hirsto, Kanerva Paunio, Iida Niemelä ja Fiona Porthan. Takana vasemmalta: Riikka Talvitie, Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog, Pekka Silén, Susanne Kujala, Veli Kujala. ©Maija Paunio

 

Omat urut musiikkiopistossa on harvinaista ylellisyyttä, josta aniharva oppilas pääsee nauttimaan. Länsi-Helsingin musiikkiopistoon hankittiin 4-äänikertaiset opetus- ja harjoitusurut tänä vuonna.

 

Jos musiikkiopistolainen haluaa ottaa pää- tai sivusoittimekseen urut, asia ei ole ihan yksinkertainen. Urkujensoiton opetusta järjestetään vain harvoin ja harjoitteluolosuhteet ovat haasteelliset: kotisoittimena urkuja ei juuri ole, joten musiikkiopistot tekevät usein opetuksen ja harjoittelun järjestämisessä yhteistyötä läheisten seurakuntien kanssa. Vastavuoroisesti oppilaat saattavat esiintyä seurakuntien tilaisuuksissa.

Länsi-Helsingin musiikkiopistossa päädyttiin omaperäiseen ratkaisuun: taloon hankittiin omat urut, jotka tuotiin osina opistolle tammikuun 2016 alussa. Urut tilattiin latvialaiselta urkurakentaja Janis Kalninsilta. Soittimen kokoamiseen meni jonkin aikaa, ja tämä vuosi on mennyt sen ominaisuuksien hiomiseen ja lastentautien korjaamiseen. Urut vihittiin käyttöönsä vihdoin lokakuun lopulla konsertissa, jossa opiston urkupedagogi Susanne Kujalan sekä urkutaiteilija Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrogin lisäksi myös urkujensoittoa opistossa opiskelevat nuoret pääsivät esittämään taitojaan.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi