Kestävää kehitystä Sibelius-Akatemiassa

 

Kansainvälisyys, digitalisaatio, kestävä kehitys, tasa-arvo – nämä ovat muotisanoja kaikkialla, mutta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ne ohjaavat myös arjen strategiaa. Akatemian uusi dekaani Emilie Gardberg pitää kansainvälistymistä ja monitaiteisuutta voimavarana.

 

Emilie Gardberg valittiin viime syksynä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi Suomen Lontoon-instituutin johtajan paikalta erillisen suorahaun kautta. Valitsijat halusivat ilmeisesti uusia näkökulmia ulkoapäin tulevalta taidehallinnon ammattilaiselta, ja sellainen Gardberg on, toisin kuin muut hakijat, joilla kaikilla oli takanaan ura Sibelius-Akatemiassa.

Aiemmin Gardberg toimi mm. Turun musiikkijuhlien johtajana ja Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä, ja hänellä on takanaan taidehallinnon opinnot New Yorkissa.

Työ alkoi vuodenvaihteessa poikkeusolojen pyörremyrskyssä. Sibelius-Akatemiassa kaikki mahdollinen tehdään etäyhteyksien varassa, mutta yksilöopetuksessa joka kolmannen tunnin saa lähiopetuksena. Jos on tulossa tärkeä tutkinto, voi saada joka tunnin.

”Suurin ongelma on tietenkin yhteissoitto”, Gardberg huokaa. ”Myös harjoitusluokkien varaus käy niin kuumana, että aikaa voi olla vaikea saada. Etäyhteyksien käyttö on kuitenkin välineiden oppimisen myötä kehittynyt niin, että se antaa tulevaisuudessakin mestarikurssitoiminnalle aivan uudet puitteet. Opetuksen saavutettavuus paranee.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi