Musiikkia, ei stand-upia

 

Felix Zengerille klassinen musiikki ei ole outo alue, sillä hän on pitkään soittanut pianoa. © HEIDI STRENGELL

 

Suomalainen beatbox-huippu Felix Zenger on tehnyt urallaan yhteistyötä niin Don Johnson Big Bandin kuin Kari Tapionkin kanssa. Elokuussa Tapiola Sinfonietta soittaa Espoo-päivän avajaiskonsertissa Zengerin sävellyksen itselleen ja orkesterille.

 

Hip-hopista juurtuva, läheisellä äänimaisemalla pelaava vokaalitaide sekä laajassa tilassa toteutuva orkesterimusiikki vaikuttavat epätodennäköiseltä parilta. Beatboxaajalle ja orkesterille on kuitenkin sävelletty maailmalla useita teoksia. Huomiota ovat saaneet esimerkiksi englantilaisen Anna Meredithin konsertto beatboxaaja Shlomolle ja suomalaisen Jennah Vainion Fujiko’s Fairy Tale jousiorkesterille sekä beatbox-solistille.

Vainion teosta Felix Zengerkin on esittänyt Jyväskylässä, Porissa ja Mikkelissä. ”Sävellyksessä annetaan solistille vapauksia, ja kuulemani lopputulokset ovat olleet hyvin erilaisia. Omassa sävellyksessäni pyrin nuotintamaan beatboxin tarkkaan uudelleenesityksiä varten, improvisaatiota on vain vähän. Nuotinnukseen tarvitaan paljon selventäviä lisämerkintöjä: kyse on esimerkiksi hengityksen suunnan rytmittämisestä.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Justus Pitkänen

Espoo-päivän avajaiskonsertti Tapiolasalissa pe 25.8. klo 19: Felix Zenger, Tapiola Sinfonietta. Tapiolan lukion kamarikuoro, joht. Tuula Tikkanen. Vapaa pääsy.