Kylmää menoa Tanskassa ja USA:ssa

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto ehdottaa budjettisuunnitelmassaan mm. kansallisten kulttuurirahastojen lakkauttamista. Nämä ovat taiteiden rahasto The National Endowment for the Arts (NEA) ja humanististen tieteiden rahasto The National Endowment for the Humanities. Lakkauttamisen kohteena on myös museoita ja kirjastoja tukeva the Institute of Museum and Library Services sekä USA:n yleisradioyhtiö Corporation for Public Broadcasting.

Esimerkiksi NEA jakaa 65 % kaikesta rahoituksestaan pienille ja keskisuurille taideorganisaatioille. Lakkautus tarkoittaisi siis sitä, että valtion taidekoulut ja pienet taidekoulut, jotka toimivat jo ennestään pienellä budjetilla, menettäisivät eniten.

USA:n senaatilla on vielä mahdollisuus muuttaa budjettisuunnitelmia.

 

Tanskan radion konserttitalon Kööpenhaminassa on suunnitellut Jean Nouvel.

 

Tanskan kulttuuriministeri Mette Bock haluaa puolestaan irrottaa orkesterit ja kuorot Tanskan yleisradioyhtiö Danske Radiosta (DR). Näin Bock kirjoittaa Jyllands-Posten -lehdessä 5.3. DR ylläpitää tällä hetkellä sinfonia- ja kamariorkesteria sekä monia kuoroja.

Bock ehdottaa, että DR:n sijasta orkesterit ja kuorot voisivat jatkaa uudessa, niitä varten perustetussa instituutiossa. Toisena vaihtoehtona ne voisivat myös siirtyä osaksi Tanskan kuninkaallista teatteria.

Ministeri ehdottaa myös, että Kööpenhaminan konserttitalo myytäisiin. Lisäksi hänen mielestään Kööpenhaminan filharmonikkojen varat ja muusikot voisi siirtää muihin orkestereihin ympäri Tanskan.

Syyksi Bock sanoo, että hän haluaa DR:stä puhtaan mediayhtiön, joka keskittyy vain uutissisältöihin ja muuhun mediaan. Bock on liberaalipuolueen edustaja ja toiminut maansa kulttuuriministerinä marraskuusta 2016 lähtien.