Striimantai 4/5: Sirja Nironen oli lähes käsittämättömän luonnonvoimainen tulkitsija Zinovjevin sellokonsertolle

Kuva: Sirja Nironen

Arvio: Radion sinfoniaorkesteri, Musiikkitalo 19.2.2021. Sakari Oramo, kapellimestari, Sirja Nironen, sello. Webern, Zinovjev, Sibelius.

Striimantaina 20.2.2021 toimittaja Santeri Kaipiainen julkaisee viisi arviota torstain 18.2. ja perjantain 19.2. konserttistriimeistä. Lue myös Striimantain ensimmäinen, toinen, kolmas ja viides arvio.

Lyhyt oli eilen kaunista RSO:n ohjelmassa, kun noin vartin mittainen Sauli Zinovjevin sellokonsertto Die Welt – ein Tor ja puolituntinen Jean Sibeliuksen sinfonia nro 3 saivat seurakseen Anton Webernin Viisi kappaletta orkesterille (1913), joiden ytimekkyys saisi hardcore-punkkaritkin kateellisiksi. Kahdenkymmenen soittajan kamarikokoonpanolle tehdyt laulut ovat kuin aforismeja tai haikuja, lyhimmillään kuuden tahdin mittaisia, ja niiden äärimmilleen viety reduktio (Webernin kuuluisan Sinfonian tavoin) vaatii soittajilta nimenomaan kamarimusiikillista tarkkuutta ja rohkeutta. Webernin polkua on seurannut hyvin harva säveltäjä – kenties György Kurtág tulee lähimmäksi. Niissä on jotain hyvin karua, mutta olennaista.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi