RSO:n Lindberg-festivaali: Konsertot soivat rikkaina ja runsaina

Tapiola Sinfonietta © Antti Kangassalo

Arvio: Dialogit. Tapiola Sinfonietta, Magnus Lindberg, kapellimestari, Laura Mikkola, piano, Pekka Kuusisto, viulu. Bach-Birtwistle, Lindberg. Temppeliaukion kirkko, Helsinki 18.10.2019.

RSO:n festivaali Magnus Lindbergin ympärillä sai perjantaina vieraita lännestä: isäntäorkesterin valmistautuessa ensi perjantain Kraftiin ja Auraan oli Tapiola Sinfonietta saapunut Temppeliaukion kirkkoon. Dialogeiksi nimetyn konsertin selkeänä ja aikaansaavana kapellimestarina toimineen Lindbergin kolmea eri vuosikymmentä edustavien teosten väliin oli ripoteltu Harrison Birtwistlen orkestraatio Johann Sebastian Bachin kahdeksasta urkupreludista, vuonna 1996 tanssiteoksen osana kantaesitetty Bach Measures.

Sävelten tasolla Birtwistle oli käyttänyt Bachin koraalialkusoittojen materiaalia sellaisenaan, mutta soitintanut mielikuvituksellisesti: puhaltimet loivat mainioita lomittaisia linjoja, matalimpia ja kuuluvimpia soittimia käytettiin säästeliäästi aksentoinnin välineinä, ja mainioita sovitusideoita olivat myös muun muassa sordinoitu pasuuna, kontrafagotti, vibrafoni ja kellopeli. Harvalinjaisen polyfoniansa vuoksi Bach Measuresin osat olivat myös herkintä soitettavaa, minkä pari kertaa huomasi puhtauspuolella.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi