Ooppera Suomen vanhimmasta sarjakuvasta

Isonkyrön kirkon maalaukset olivat esityksessä tärkeässä osassa. Kuoroilla on teoksessa suuri osuus, sävelmät tuovat mieleen Taize-laulut tai virren veisuun poljennon. © Johan Hagström

Kesän merkittävin oopperakantaesitys oli Korsholman musiikkijuhlilla nähty Olli Kortekankaan säveltämä ja libretisti Pia Perkiön tekstittämä Elämänkuvat, joka perustuu Isonkyrön vanhan kirkon seinämaalauksiin. Niitä ei välttämättä miellä sarjakuvaksi, mutta sitähän se on, kun Raamatun kertomukset kiertävät seiniä ritirimpsuna. Ooppera ei kuitenkaan ota aihettaan suoraan Raamatusta, vaan kertoo enemmän Isonkyrön kirkon kuvia maalaavan taiteilijan sisäisestä kamppailusta ja nykyihmisen ahdistuksesta.

Istun oopperan toisessa esityksessä juuri sillä kohdalla, jossa kuva kertoo itsensä hirttäneestä Juudaksesta. Isonkyrön kirkon kuvat ja sakastin esineet ovat aina herättäneet hurjia väristyksiä. 1500-luvun alkupuolella rakennettu kirkko on nähnyt synkkiä aikoja, niin Nuijasodan mestaukset kuin Napuen taistelun joukkohaudat kirkon hautausmaalla.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Paula Nurmentaus