Kenelle nostalgian kellot soivat Musiikin ajan avajaisissa?

Helmi Malmgren, Maria Puusaari, Aleksi Kotila, Max Savikangas ja Iida-Vilhelmiina Sinivalo Uusinta Ensemblestä Toshio Hosokawan Herbst-Liedin parissa. © Santtu Paananen / Musiikin aika

Arvio: Musiikin ajan avajaiskonsertti, Viattomuutta muistellen. Viitasaari Areena 6.7.2021. Uusinta Ensemble. Murail, Hosokawa, Bergman, Sørensen.

Musiikin aika –festivaalin taiteellinen johtaja Johan Tallgren toteaa festivaaliohjelman alkusanoissa, että koronaviruspandemia on disruptio, joka ”tulee muuttamaan toimintatapojamme”, ja että ”kokeellisen festivaalin tulee osata muuntautua moneksi ja säilyttää ajankohtaisuutensa”. Tämän muutospuheen rinnalla eilinen avajaiskonsertti oli luonteeltaan yllättävän konservatiivinen: perinteinen jako esiintyjiin ja yleisöön, esitys akustisesti ja lavalla vailla multimediaa, neljän miessäveltäjän neljä teosta.

Valinta vaikuttaa ainakin osin tahallaan mietityltä: teemana oli Viattomuutta muistellen, tietynlainen katse menneisyyteen, ja romantiikan ajan sävelkieliin viittasivat omilla tavoillaan ainakin Tristan Murail’n Une relecture des Kinderszenen de Robert Schumann, Toshio Hosokawan Herbst-Lied ja Bent Sørensenin Rosenbad – Papillons.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

Santeri Kaipiainen