Kaksi vahvaa lauluntekijää Huvilassa

Astrid Swanin uusin albumi, Teosto-palkittu From the Bed and Beyond käsittelee sairautta, elämänjanoa ja kuolemanpelkoa. Kuva: Tekla Vály

Astrid Swan ja Laura Moisio ovat molemmat omaäänisiä ja kunnianhimoisia artisteja, joita yhdistää persoonallinen, helppoja määritelmiä kaihteleva tyyli sekä inspiroituminen amerikkalaisesta musiikista. Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltan viimeisiin konsertteihin kuulunut Swanin ja Moision ilta oli täysipainoinen kokonaisuus, sillä vakuuttavat laulaja-lauluntekijät täydensivät toisiaan mielenkiintoisella tavalla.

Laura Moision kantrista ja amerikkalaisesta folkista ammentavassa musiikissa lakoninen nainen ja kitara -musisointi aukeaa vähäeleisen tarkkanäköisten tekstien myötä syvään pohdiskeluun. Yksinkertainen kantri- tai iskelmämelodia saattaa äkkiä keikahtaa kouraiseviin maailmoihin, ja kitkeränsuloisen pinnan alla tuntuu koko ajan myllertävän jotakin tummaa. Nyt kuultu setti koostui kahden uusimman albumin, Ikuinen valo (2015) sekä Laura Moisio (2018) kappaleista.

Vaikka Moision esiintyminen kitaroineen oli kosiskelematonta ja suorastaan ujoa, live-esitykset olivat levyjen jossain määrin siloteltuun tunnelmaan verrattuna hyvin väkeviä. Moisiolla on pyöreä, heleä ja selkeä ääni, jota hän hyödynsi rohkeasti. Hän ilmensi riipivästi lyriikoitaan, jotka kulkivat yksinäisyyden ja itsenäisyyden käsittelystä aina lapsuustraumoihin ja uskottomuuteen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Huvila-teltta 31.8. klo 19
Helsingin juhlaviikot: Laura Moisio ja Astrid Swan

Laura Moisio – laulu, kitara
Lauri Myllymäki – kitara, laulu
Sebastian Kruhn – rummut
Ville Rauhala – kontrabasso, laulu
Markus Pajakkala – huilu, saksofoni
Anna Pesonen – koskettimet

Astrid Swan – laulu
Johannes Salomaa – puhaltimet
Alina Toivanen – rummut
Mikael Hakkarainen – kitara
Veli Kauppinen – basso
Emmi Kujanpää – laulu