Arvio: Vakavahenkinen barokki-ilottelu

 

Essi Luttisen (vas.), Annaliisa Pillakin, Kristian Lindroosin, Angelika Klasin ja Marion Melnikin allegoriset hahmot kauhistuvat luonnon tuhosta.
Essi Luttisen (vas.), Annaliisa Pillakin, Kristian Lindroosin, Angelika Klasin ja Marion Melnikin allegoriset hahmot kauhistuvat luonnon tuhosta.

Espanjalainen barokkiooppera on suurelle yleisölle tuiki tuntematonta, ja sopraano Angelika Klasin johtamalta ryhmältä olikin kulttuuriteko tuoda Antonio De Literesin (1673–1747) Los Elementos Savoy-teatteriin. Tuotanto jatkaa 5.10. Lohjalla, 6.10. Porvoossa ja 12.10. Hämeenlinnassa.

Tunnin mittainen kokonaisuus oli todennäköisesti pidemmän oopperan prologi, jossa luonnonvoimat Ilma, Maa, Vesi ja Tuli laulavat runollisesti niitä näitä, ja Aika ja Auringonnousu herättelevät heitä moraalisiin kysymyksiin.

Libretto on sen verran ohut ja allegorisesti asioita pyörittelevä, että draamaa siitä ei saa kuin tekemällä. Ja ohjaaja Ville Saukkonenhan tekee. Hän oli tehnyt oikean ratkaisun jättämällä tekstin omaan oloonsa ja kertomalla takana pyörivien videoiden (Emil Sallinen) avulla tarinan luonnon saastumisesta ja maapallon pelastumisesta.

Toinen mahdollisuus olisi ollut jättää sanomat sikseen ja ottaa vain tanssi- ja musiikki-ilottelusta kaikki irti. Näin usein tehdään esimerkiksi ranskalaisten oopperabalettien kohdalla, joissa teksti on samaa luokkaa. Mutta Los Elementos toimi juuri näin, sillä saukkosmaiseen tapaan mukana oli myös aimo annos mielikuvitusta ja huumoria.

Tyra Thermanin pukusuunnittelusta käy ilmi, mistä on kyse. Laulajat on puettu ylellisen näköisiin mutta materiaaliltaan muovisiin hörhelöihin, joita voi pitää kulutusyhteiskunnan kuvina. Sitten kun luonnonvoimat tajuavat tilanteen vakavuuden, vaateet riisutaan.

Jätehelvetti jyllää videoilla, ja ongelmia yritetään ratkoa erilaisin kaavioin ja jopa ilmastokokousta pitämällä. Vihdoin luonto kuitenkin puhdistaa itse itsensä. Enempää ei selitellä, ja hyvä niin. On ilonpidon aika, ja siihen vetävä musiikki antaa paljon aineksia.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi