Arvio: Uusklassistit romanttisina

Nils Mönkemeyer esitti HKO:n solistina William Waltonin soitetuimpiin teoksiin kuuluvan alttoviulukonserton. Kuva: Irene Sandel

Mitä liekään Felix Mendelssohn tarkoittanut Skottilaisen sinfoniansa skotlantilaisuudella, mutta siinä ei ole vaikea kuulla, jos vain haluaa, sinfoniantäydeltä ylämaiden tunnelmaa: autioita nummimaisemia, kallioihin iskeytyviä tyrskyjä, keijukarkeloita ja majesteetillisia linnanraunioita. Helsingin kaupunginorkesteri soitti Mendelssohnin kolmannen sinfonian eilen valoisan sulavasti kapellimestarikomeetta Tung-Chieh Chuangin johdolla. Taiwanilaislähtöinen kapellimestari on kahminut kilpailuvoittoja ja johtanut Suomessakin jo useamman kerran, viimeksi pari viikkoa sitten Tampere filharmoniaa. Matematiikkataustainen Chuang johti HKO:ta tarkasti ja sirosti, ojenteli musiikkiin hienoja ideoita ja toimi koko ajan tasapainoisen vision mukaisesti. Orkesteri soitti Chuangin johdolla kuitenkin jossain määrin tavallista varovaisemmin, ja Mendelssohnin sinfonia jäi hieman latteaksi. Parhaimmillaan tulkinta tavoitti lempeän sisäisyyden, jossa mahtavatkin vyörytykset tuntuivat romanttisen vaeltajan sisäisiltä maisemilta.

Perjantaikonsertin ohjelma pyöri kekseliäästi Saksa-Britannia-akselin ympärillä. Alkupuoliskon teemana oli säveltäjäkollegoiden William Waltonin ja Paul Hindemithin elämänmittainen ystävyys.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalo 6.4. klo 19
Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Tung-Chieh Chuang
Nils Mönkemeyer, alttoviulu
Hindemith, Walton, Mendelssohn

Istumapaikka: C-katsomo permannon takaosassa