Arvio: Unimaailmoita ja valaistumisen kokemuksia

Säveltäjä Toru Takemitsu (1930–1996)

Richard Straussin ja Jean Sibeliuksen säveltäjänpoluissa oli paljon yhtäläisyyksiä: molemmat luovivat suurimuotoisen orkesterimusiikin avulla yli myöhäisromantiikan ja modernismin murroskohdasta. Siksi nuoren Straussin sävelrunon Kuolema ja kirkastus sekä Sibeliuksen viimeisen, seitsemännen sinfonian yhdistäminen Radion sinfoniaorkesterin perjantaikonsertissa oli mainio valinta. Ihmistä ja maailmaa syväluodaten kaareutuvat, parikymmenminuuttisinakin monumentaaliset teokset kehystivät iltaa sykähdyttävästi. Keskellä hiljennyttiin Toru Takemitsun musiikissa. Vastakohta vuonna 1996 kuolleen japanilaissäveltäjän staattisen zen-hengen ja vanhempien kollegoiden symbolistisen maailmaasyleilevyyden välillä tuntui paperilla suurelta, mutta musiikin keskellä kaikkia teoksia yhdisti toisiinsa unenomaisuus ja henkiset kehityskulut.

Oli suuri sääli, että Pohjoismaissa hienoa uraa tekevä kapellimestari Eva Ollikainen oli joutunut peruuttamaan tulonsa. Pari viikkoa sitten hän oli sairastumisen vuoksi perunut esiintymisensä myös Jyväskylä Sinfonian edessä. Nyt paikkaajaksi saapunut Oulu Sinfonian ylikapellimestari Johannes Gustavsson hoiti konsertin joka tapauksessa mallikkaasti.

Straussin Kuolema ja kirkastus henkäili ilmavana ja punoutui intensiivisesti kuolevan viimeisiksi silmänräpäyksiksi. RSO soi verraten ohuesti, mutta sen selkeä, eritelty ilme piirsi väkevästi esiin tiedottomuuden rajalla käytävän kamppailun, jossa ihminen päästää irti entisestä ja löytää kirkastumisen. Ei kovin kaukana itämaisesta filosofiasta.

Takemitsu loi omaperäisen synteesin länsimaisesta modernismista ja japanilaisesta traditiosta. Hänen sävellyksensä on muovailtu ikään kuin yhdestä ja samasta usvaisesta sointimateriasta, jossa häilyvät impressionismin ja Wienin toisen koulukunnan kaiut. Musiikki kurottuu puhuttelemaan, mutta pakenee kuitenkin harson taakse, kuin keskittynyt mieli, joka ei anna ärsykkeiden vavisuttaa rentouttaan.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalo 2.2. klo 19
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Johannes Gustavsson
Timo Korhonen, kitara
Kasmir Uusitupa, viulu
Strauss, Takemitsu, Sibelius

Istumapaikka: S-katsomo permannon keskellä