Arvio: Trifonov pysäyttää ajan

Daniil Trifonov, kuva: Dario Acosta

Radion sinfoniaorkesterille ei kevään kunniaksi riittänyt yksi tähti, vaan eilisessä konsertissa herkuteltiin sekä Sebastian Fagerlundin uudella orkesteriteoksella että pianokomeetta Daniil Trifonovin vierailulla. 26-vuotias pianisti on jo kulttimaineessa, ja Fagerlund on puolestaan pompannut Suomen tämän hetken kuumimmaksi säveltäjänimeksi. Kummankaan kohdalla menestyksessä ei ole kyse tyhjästä hypestä.

Fagerlundin orkesteriteoksista on kovaa vauhtia tulossa uuden suomalaisen musiikin klassikoita. Nyt Hannu Linnun johdolla kantaesitetty Drifts on löyhää jatkoa Stoneworkille (2015), ja vuoden päästä esitetään orkesteritrilogian kolmas osa. Driftsin laajempi ympäristö tekee siitä eräänlaisen hitaan osan, ja vaikka sillä on pituutta vain runsas kymmenen minuuttia, se kääntelehtii ja jännitteistyy monumentaaliseksi.

Fagerlundilla on erinomaisesti hyppysissään orkesterisäveltämisen laajakaarteinen hengitys, mikä lienee myös hänen kansainvälisen menestyksensä avaintekijöitä. Nyt tuo hengitys oli Fagerlundin viimeaikaisia orkesteriteoksia hitaampaa, syvemmältä keuhkoista ammentavaa. Kiihkeästi kieppuvaan Stoneworkiin verrattuna Driftsiä hallitsee tumma jylhyys ja avaruus, jolle pohjan luo mutaisena hiipivä pianon ja kontrabassojen avaus. Alkuvoimaisuus kiehtoo Fagerlundia: Stoneworkin ja esimerkiksi fagottikonsertto Manan shamanistisuuden jälkeen ytimessä olivat nyt luonnonvoimat.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö

Musiikkitalo 5.5. klo 19
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu
Daniil Trifonov, piano
Fagerlund, Ravel, Nielsen

Istumapaikka: S-katsomo permannon keskiosassa

Konsertti uusitaan poikkeuksellisesti tänään lauantaina Musiikkitalossa klo 16.15.