Arvio: Suuri syntymäpäivälahja

Olli Mustonen juhli 50-vuotissyntymäpäiviään konsertilla kotipitäjänsä Hausjärven kirkossa 7.6.2017 © Outi Montosen

Hausjärven kirkossa odotteleva yleisö selvästi tietää, että Olli Mustosen 50-vuotispäivillä ei kursailla. Luvassa on tuhti lahjapaketti pianistin bravuurikappaleita aina romantiikasta postmodernismiin.

Aluksi Tšaikovskin pianosarja Lastenalbumin ensimmäinen kappale Aamurukous. Ennen ensisäveliä Mustonen nostaa kätensä ilmaan ja värisyttää sitä kuin vibratoa tehden. Loppusointujen pianisti antaa hiipua pitkään pois. Mustosen tunnettu eläytyminen musiikin pienimpäänkin hiukkaseen on ilmeistä. Posket punoittavat, mutta kasvoilla näkyy poikamainen innostuneisuus.

24-osainen sarja jatkuu mm. nuken hautajaismarssista kieppuvaan valsiin. Venäläisessä kansanlaulussa Mustonen lisää kontrastia kepeyteen takoen flyygelin resonoimaan koko koon täydeltä. Leivosen laulussa kuuluvat loistavasti artikuloidut kirkkaat heleet, ja viimeisen Kirkossa-osan aikana Mustonen pudistaa päätään, nauttien kuulaina soivien hiljaisten toonikaurkupisteiden kaiusta. Tunne on niin voimakas, että kuulijankin silmä alkaa kostua.

Luonnollisesti pianistin juhlaa ei voi viettää ilman Chopinia. Kuusi masurkkaa, kuusi erilaista musiikkimaisemaa. Romanttinen, hilpeä, rempseä, mietiskelevä, roimasti aksentoitu ja nyanssoitu paketti. En tiedä jännittääkö Mustosta, mutta fyysisesti ja henkisesti vaativa, pitkä performanssi tuntuu vain imevän esittäjäänsä enemmän musiikin syövereihin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Onnea, Olli!
Olli Mustonen, piano
7.6. klo 18.30 Hausjärven kirkko
Riihimäen Kesäkonsertit