Arvio: Sibafestin päätti kantaesitys yksinäisyyden kylmyydestä

Sirja Nironen ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri Atso Almilan johdolla kantaesittivät Sauli Zinovjevin sellokonserton. Kuva: Heikki Tuuli

Kun Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri päätti ”Kansalaisrauha”-teemaisen Sibafest-festivaalin, oli kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila valinnut konserttiin sisällissota-aihetta luotaavia teoksia: Madetojan toinen sinfonia (1918) tulkitsee jalostuneella tavalla järkyttyneen kansakunnan tuntoja, ja sarja Prokofjevin Romeo ja Julia -baletista istui kokonaisuuteen hyvin, kuvaahan se sukukonfliktin repimää kaupunkia, jossa rakkaudelle käy kalpaten.

Myös kantaesityksensä saanut Sauli Zinovjevin sellokonsertto kytkeytyi aiheeseen surun ja voimattomuuden pohdinnallaan, ja vaikkei Zinovjev kantaaottava saati poliittinen säveltäjä olekaan, tässä konsertissa sen tunnelmia oli helppo tulkita myös reaktiona maailman pahuuteen.

Zinovjev (s. 1988) on rynnistänyt lyhyessä ajassa merkittävälle paikalle nuorten suomalaissäveltäjien joukossa. Väkevistä orkesteriteoksista Gryf (2013) ja Batteria (2016) on tullut menestyksiä, jotka saavat jatkuvasti uusia esityksiä. Lokakuussa kantaesitettiin Oulussa Zinovjevin ensimmäinen konserttoteos, viulukonsertto ”Leiermann” solistinaan Pekka Kuusisto. Nyt kuultu sellokonsertto ”Die Welt – Ein Tor” on sen sisarteos: viulukonsertto ammensi Winterreisen viimeisestä runosta, sellokonsertto puolestaan Friedrich Nietzschen runosta, joka tunnetaan mm. otsikoilla Abschied, Heimweh tai Freigeist (Hyvästijättö, Koti-ikävä, Vapaa-ajattelija). Runoja yhdistää talvinen maisema sekä saksalaiselle romantiikalle ominainen melankolinen vaeltaja. Tällaiseen taustaan kiinnittyminen sopii hyvin Zinovjevin syväliikkeiseen ja kaihoisan spirituaaliseen orkesterikieleen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalo 3.2. klo 19
Sibafestin päätöskonsertti: Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, joht. Atso Almila
Sirja Nironen, sello
Madetoja, Zinovjev, Prokofjev

Istumapaikka: S-katsomo permannon keskellä

Yle taltioi konsertin ja se on kuunneltavissa Yle Areenassa. 

LUE LISÄÄ: Antti Häyrynen esittelee Leevi Madetojan toisen sinfonian Rondossa 2/2018