Arvio: Salosen huima avaruusmatka

Nicolas Altstaedt oli eläytyvä sellisti Salosen konsertossa.

Kansallisooppera aloitti kautensa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaan kuuluneella konsertilla, jossa Esa-Pekka Salonen johti talon orkesteria ja kuoroa ja esitteli sellokonserttonsa.

Keväällä kantaesitetyssä teoksessa Salonen jatkaa piano- ja viulukonserttojensa virtuoosista, soittimellista ja värikkään kerronnallista linjaa. Säveltäjä ja kantaesityksen solisti Yo-Yo Ma ovat verranneet sellon matkaa komeetan vaellukseen avaruudessa.

Kyllähän kuulijan assosiaatiot samaan suuntaan vievät ilman johdatteluakin, siitä pitävät huolen ainakin toisen osan kohisevat elektroniset luupit, jotka on saatu aikaan sellon ääntä reaaliajassa käsittelemällä.

Silti Salonen välttää kaikki kliseet eikä ala kuvittaa avaruusseikkailua konkreettisesti. Sen voi ymmärtää myös mentaalisena pyrkimyksenä yhä ylemmäs ja irti rajoista.

Kulttuurisia mielleyhtymiä rikastavat pentatoniset melodiat ja viimeisessä osassa solistiseen rooliin nouseva afrokuubalainen rumpusetti. Tämä kaikki sopii hyvin yhteen Yo-Yo Man kulttuurisiltoja yhdistäviin aktiviteetteihin Silkkitie-projekteineen.

Ja ettei liian kauaksi jouduttaisi Euroopasta, niin on sävelkielessä myös täkäläisen modernismin vaikutteita sointupilvien ja 12-säveljärjestelmän muodossa. Salonen käyttää kaikkia heterogeenisia aineksiaan taitavasti ja vapautuneesti. Mikään keino ei nouse itseisarvoiseksi vaan yhdistyy toisiin ja säilyy kerronnan ja fantasian välineenä.

Toisen osan elektroniikka ja vinsahtaneet harmoniat tulevat tarpeeseen myös sävelkielen persoonallisuuden suhteen. Niin kauniita kun alkuosan välkkyvät soinnit ja pitkälinjainen melodiikka olivatkin, Debussy ja Ravel tulivat turhankin paljon mieleen.

Loppujaksossa rummut kiihdyttivät selloa yhä hurjempaan menoon, ja siinä oltiin taas jännittävästi rajavyöhykkeillä – tällä kertaa soittimellisen osaamisen. Yo-Yo Ma ei päässyt Helsinkiin, mutta saksalainen nuori virtuoosi Nicolas Altstaedt selvitti soolo-osuuden erinomaisesti, hetkeen heittäytyen ja sointeja kuunnellen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi