Arvio: RSO:n ekstaattiset juhlat

Radion sinfoniaorkesterin yltäkylläinen perjantaikonsertti tarjosi suomalaisen aarrelöydön, mainion kantaesityksen ja Suomen ensiesityksen. Kuva: Veikko Kähkönen

Vaikka perinteinen itsenäisyyspäivän esiintyminen tulee olemaan Radion sinfoniaorkesterin virallinen 90-vuotisjuhlakonsertti, oli perjantain kaksi- ja puolituntinen Muusikkojen liiton satavuotiskonsertti sellainen hurmioputki, että sitä teki mieli pitää orkesterin syyskauden todellisena huipentumana. Yltäkylläisen hieno ohjelmisto maalasi musiikillisen muotokuvan RSO:n ja Hannu Linnun yhteistyöstä. RSO pani parastaan ja soitti koko illan huipputasoisesti.

Konsertin tukipylväinä olivat päätösteoksena kuultu Skrjabinin Ekstaasin runoelma sekä RSO:n joitakin vuosia sitten esiin kaivama kulta-aarre, Erkki Melartinin sinfoninen runo Traumgesicht (Unikuva, 1910), jonka Lintu aivan aiheesta on lanseerannut suomalaisten omaksi ekstaasirunoksi. RSO on tehnyt siitä omannäköisensä, ja teos oli mitä parhain valinta tähän iltaan. Orkesterin tuoreehko levytys on makuuni kovin kulmikas, mutta nyt tämä huikea orkesterifantasia läikehti läpikuultavan täyteläisenä. Esitys oli upea: orkesteri kaivautui häikäistyneisiin mielikuvitusnäkyihin, eikä Linnun iskevä strukturointi ehkäissyt vapautunutta sointikylpemistä. Traumgesichtin soisi tulevan nopeasti osaksi suurten suomalaisorkestereiden ohjelmistoa, siinä on kaikki ainekset tulevaisuuden klassikkohitiksi.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalo 24.11. klo 19
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu
Lisa Batiashvili, viulu
Melartin, Hillborg, Auvinen, Skrjabin

Istumapaikka: R-katsomo permannon keskiosassa